Så Odlas Vitlök i Kruka & Behållare! (Guide)

I denna artikel går vi igenom allt man behöver veta för att odla vitlök i kruka på bästa sätt. Guiden har fokus på inomhusodling, men stora delar av råden kan även passa bra för utomhusodling. Att odla vitlök i kruka är lite av en utmaning eftersom växten har en lång säsong och behöver regelbunden vattning. Med detta sagt kan det vara väl värt ansträngningen med egen vitlök.

Det som gör det lite utmanande att odla vitlök i kruka är att du vanligtvis planterar den på hösten och inte skördar förrän mitt på sommaren. Att förse vitlöken med vatten fram till skörd är vad som är det är utmaningen. Ska man odla vitlök i kruka ska man därför använda en stor kruka. Detta då mer jord betyder att mer fukt håller sig i krukan.

Så här kan det se ut när du kommit igång med att odla vitlök!
Så här kan det se ut när du har kommit igång med att odla vitlök!

Bästa tiden att börja odla vitlök i kruka är på hösten

Utomhus: Om du planterar vitlök i kruka utomhus så bör du plantera din vitlök i kruka ungefär samtidigt som man vanligtvis planterar den i marken. Detta innebär att den bästa tiden för att börja odla vitlök i kruka är på hösten efter den första frosten.

Inomhus: Det går utmärkt att plantera vitlök i kruka inomhus när som helst från september till november. Även tidigt på våren går bra!

Plantering av vitlök i kruka

Håll vitlökarna ungefär 10 cm ifrån varandra i krukan.
Håll vitlökarna ungefär 10-12 cm ifrån varandra i krukan.

För att plantera så ta med fördel en vitlöksklyfta som du redan har hemma! Plantera vitlöksklyftan 5 cm in från kanten av krukan, med 12,5 cm avstånd till andra klyftor i alla riktningar. Plantera en klyfta för varje hål som är cirka 5 cm djupt. Placera klyftan med den platta sidan nedåt, och den böjda sidan riktad uppåt.

Bästa krukan till att odla vitlök

vitlökskruka

Vitlök har ganska ytliga rötter, men det är viktigt att se till så att vitlökar har gott om utrymme till att kunna sträcka ut sig i jorden. Välj därför en kruka som är minst 45 cm djup och 30 cm bred i diameter. Se alltid till så att krukan har dräneringshål undertill.

Ställ krukan med vitlök på en solig plats

Vitlök trivs bäst och växer allra bäst på soliga plats, exempelvis intill ett fönster. Vitlök klarar viss skugga, men bör helst stå i full sol, speciellt under våren.

Skötsel

Vattna din vitlök ungefär 1,25-2,5 cm vatten per vecka

För bästa resultat, vattna ungefär 1,25-2,5 cm vatten per vecka. Vattna aningen mer med start på våren, när du märker att vitlöken tagit till sig och börjar växa snabbt, och aningen mindre under vinterhalvåret då det är kallt väder. En större kruka innebär att du behöver vattna mer sällan, då mer jord betyder att mer vatten stannar i krukan.

Vissa vitlökssorter producerar blomstjälkar på våren. Skär med fördel av dessa stjälkar. Att skära av blomstjälkarna säkerställer att all energi som växten producerar går till själva löken, istället för att gå till blommor.

Skörda till sommaren: så gör du

Skördad vitlök, skär bort rötterna och du är redo att laga mat med din vitlök!
Skördad vitlök, skär bort rötterna och du är redo att laga mat med din vitlök!

Om du planterar din vitlök i kruka under hösten så kan du räkna med att kunna skörda den till sommaren. Tumregeln är att skörda vitlöken när bladen börjar bli gula. Dra inte ut vitlök via stammen: gräv istället fram löken ur jorden för att se till att inte skada den. Skaka sedan försiktigt loss jord och borsta av smuts från löken.

Samodla gärna med jordgubbar

Ett intelligent knep är att samodla vitlök i samma kruka som jordgubbar. Detta skyddar vitlöken och jordgubbarna från sjukdomar.

Läs vår guide till att odla jordgubbar i kruka här!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar