Stäppsalvia: Svar på vanliga frågor (Guide)

I denna artikel går vi igenom svar till de vanligaste frågorna gällande stäppsalvia. Stäppsalvia (latin: Salvia nemorosa) är en perenn och en växt som inte kräver mycket underhåll. Den föredrar väldränerade jordar och full sol. Läs vidare för att lära dig mer om att odla stäppsalvia!

Hur ser stäppsalvia ut?

Blommorna av denna växt sitter på höga, upprättstående, smala stjälkar som blir 45-90 cm höga. De små blommorna kommer i olika nyanser av blått och lila beroende på sort. Vissa sorter är ljust lila-rosa, några är mörklila-blå, och många sorter är nyanser däremellan.

Blomningstid: Med regelbunden vattning kan de blomma hela sommaren ut, från juni till september. Du kan också förlänga blomningssäsongen genom att klippa bort de blommorna efter att de har blommat. 

Stäppsalvias doft luktar jordigt och örtartat.. För vissa individer kan doften vara lite för stark i början, men när du väl vänjer dig vid den är det en härlig doft. Stäppsalvior är attraktiva för bin, fjärilar och kolibrier.

Användning

Stäppsalvian utgör bra accentväxter, vilket betyder att de sätts i en miljö där de sticker ut från omgivningen. De kan också användas för massplantering och som marktäckare, samt för att använda blommorna som snittblommor till att ha i vaser i ditt hem. Den blå blomman lockar till sig fjärilar och andra pollinatörer, vilket också är ett bra användningssyfte.

Stäppsalvia är en ört och har genom historien också haft en medicinsk användning av de som är medicinskt kunniga. De delar som växer över marken används för att göra medicin. Människor tar salvia för matsmältningssjukdomar, tuberkulos, svullna luftvägar, halsbesvär, högt blodtryck, sår och leversjukdomar.

Stäppsalvia föredrar att växa tillsammans med grönsaker och fruktväxter. Den enda örten som salvia njuter av att växa intill är rosmarin, så stäppsalvian passar bäst med grönsaksträdgården. Plantera gärna stäppsalvia runt jordgubbar, tomater, morötter och kål.

Tålighet

Salvia är en köldhärdig ört och kan övervintra i trädgården i princip hela landet. De tål temperaturer på ner till hela minus 35 grader celsius. Detta är en flerårig växt som är frosttålig.

Stäppsalvian kan odlas upp till växtzon 8, vilket innebär att den klarar hela Sverige, med eventuellt undantag för fjällzonerna.

Olika sorter

Det finns olika färger, men det rör sig om det rosa-lila färgspektrumet. Priset på frön för stäppsalvia är ungefär 100 kronor.

  1. Salvia nemorosa ‘Amethyst’ – rosa, upp till 60 cm hög och bred
  2. Salvia nemorosa ‘Caradonna’ – mörklila, upp till 60 cm hög och bred
  3. Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’ – lila, upp till 45 cm hög och 60 cm bred

Plantera stäppsalvia

Salviafrön kan direktsås i den varma vårjorden efter all risk för frost passerat. Många tycker att det är lättare att börja fröna inomhus 6 till 8 veckor innan den sista förväntade frosten.

Du kan ta frön från en stäppsalvia och plantera oavsett årstid.

Planteringsavstånd

Det bästa avståndet för stäppsalvia vid plantering är 30-46 cm.

Plats

Stäppsalvia föredrar väldränerade jordar och full sol. Den kan även användas i skuggträdgårdar eftersom den växer bra där. Den klarar sig lika bra i halvskugga.

Jord

Även om stäppsalvia kan överleva i torr jord, föredrar de fuktiga jordar med bra dränering. En neutral jord med medelhög fuktighet och en grusig eller sandig struktur säkerställer utmärkt dränering.

Den kan växa i nästan vilken väldränerad jord som helst, även i basiska jordar.

Skötsel

Läs vidare för att lära dig mer om hur du på bästa sätt sköter stäppsalvia.

Föröka stäppsalvia

Dessa växter förökas med sticklingar på våren eller försommaren eller med frön oavsett årstid. För att föröka via vegetativa sticklingar, skörda dem innan blomningstiden och plantera dem direkt på den plats de kommer att växa på permanent.

Beskära stäppsalvia

För att uppmuntra växten att blomma på nytt så kan du klippa av blommorna. När plantan har blommat och en växtsäsongen går mot vinter, skär ner plantan för att uppmuntra bättre tillväxt.

Gödsel

Fyll årligen på med näring i jorden där stäppsalvia växer med hjälp av organiskt material.

Klippa ner stäppsalvia

Stäppsalvia kan skäras ner helt på våren eller hösten. Kan också skäras ned på hösten men måste då övervintras på ett frostfritt ställe.

Flytta eller plantera om

Sen vår eller sensommar är den optimala tiden att dela och transplantera fleråriga Salviaplantor.

Vattning

Låt jorden torka mellan kopiösa vattningar. Om du har stäppsalvia i en kruka kan du behöva vattna den lite oftare. Se till att det finns hål i botten av krukan så att överflödigt vatten kan rinna ut.

Övervintra stäppsalvia i kruka

Se till att ta med dina krukväxter inomhus innan en hård frost infinner sig. Väl inomhus, placera din stäppsalvia i ett soligt fönster och håll jorden lätt fuktig.

Vanliga problem

Läs vidare för att lära dig mer om hur du hanterar vanliga problem hos stäppsalvia.

Rådjur

Rådjur håller sig i allmänhet borta från aromatiska örter och andra växter, såsom salvia, rosmarin och lavendel.

Torka

Stäppsalvia seglar rakt igenom de flesta torkaperioder utan att ens vissna.

Stäppsalvia efter blomning

För att uppmuntra växten att blomma på nytt, samt för att undvika att stäppsalvian sprider sig, så kan du klippa av blommorna.

Ohyra

Stäppsalvia har inga stora problem med ohyra.

Gula blad

Otillräcklig vattning är oftast anledningen till torra blad som gulnar och så småningom faller av. Övervattning stressar också stäppsalviaväxter, som kan dra ihop sig, och få rotröta.

Är stäppsalvia giftig?

Stäppsalvia används till vissa medicinska ändamål. Det är dock viktigt att notera att när de förtärs i större dos så kan salviaväxter visa sig vara giftiga för människor, hundar och katter.

Är stäppsalvia ätbar?

Vissa typer av stäppsalvia ingår framförallt i italienska rätter, men de flesta andra arter är bara menade att titta på, och inte lämpliga för att ätas. Är du osäker så är det bäst att inte äta på stäppsalvia.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar