Rosenskära: Svar på vanliga frågor (Guide)

I denna artikel går vi igenom svar till de vanligaste frågorna kring rosenskära. Rosenskära är färgglada blommor med tusensköna-liknande blommor som sitter ovanpå långa, smala stjälkar. De blommar under sommarmånaderna och lockar fåglar, bin och fjärilar till din trädgård. Rosenskära växer lätt från frön och överlever även i näringsfattiga jordförhållanden!

Hur ser rosenskära ut?

rosenskära i sin fulla höjd
Rosenskära i sin fulla höjd

Rosenskära producerar 9- till 15-centimeters tusensköna-liknande blommor i olika färger, inklusive rosa, orange, rött och gult, vitt och rödbrun. Deras blomhuvuden kan vara skålformade eller öppna. Dessa vackra växter kan bli 1,5 meter höga. Rosenskära växer i både blomsterrabatter och krukor – och de blir också fantastiska snittblommor! Utvecklingstiden är väldigt kort och frön kommer att gro inom 3-10 dagar.

rosenskärablommor
Rosenskärablommor

Härdighet

Rosenskära på nära håll
Rosenskära på nära håll

Rosenskäror är värmeälskande växter och klarar sig bäst vid temperaturer över 16°C. Under 13°C hämmas både tillväxt och blomning.

Rosenskära är tekniskt sett perenner, men de är inte frosttåliga. Om du lämnar dem i dina rabatter över vintern finns det en stor chans att de dödas av en skarp frost eller ruttnar i kall våt jord. Jag rekommenderar att behandla dem som ettåriga.

Både grotiden och tillväxttiden är snabb. De blommar inte som bäst förrän på sensommaren.

För att uppmuntra att de kommer tillbaka efter vintern, lämna några blommor i slutet av säsongen och stör inte jorden över vintern. Dina växter kommer att dö med den första hårda frosten. Kassera dessa döda växter, men håll jorden täckt hela vintern, redo för nästa års växter.

Rosenskäror på en härlig sommardag
Rosenskäror på en härlig sommardag

Är rosenskäran perenn eller flerårig?

Rosenskära är tekniskt sett en perenn men de flesta trädgårdsmästare i Sverige hanterar dessa växter som ettåriga. Det kan vara mer värt att börja om på våren än att försöka övervintra rosenskära, då dessa frön gror efter bara 10 dagar.

Sorter

Rosenskära kommer i många olika färger, inklusive rosa, orange, röd och gul, vit och rödbrun. Här är några populära sorter:

  1. Cosmos bipinnatus: Blommorna som Cosmos bipinnatus producerar är i nyanser av lila, rosa och vita
  2. Cosmos bipinnatus Gazebo Red: De stora blommorna har en sammetslen textur och är en attraktiv röd färg.
  3. Cosmos bipinnatus Fizzy Pink: Producerar iögonfallande blommor som är vita till rosa i färgen.
  4. Cosmos bipinnatus Picotee: Blommorna är vit-lila till färgen med kanter som är mörklila.
  5. Cosmos bipinnatus Purity: blommorna är stora och vita till färgen, med äppelgrönt bladverk.

Plantering

Rosenskäror är lätta att odla från frö och är otroligt långblommande, från midsommar fram till första frosten.

Sol eller skugga

Rosenskära föredrar full sol, förutom i extrem värme där de kan tolerera halvskugga.

Jord

Förbered trädgården med lös, ogräsfri jord. Rosenskära föredrar torr jord framför våta förhållanden. Jord som är för fuktig kan leda till sjukdomar och problem.

Radavstånd

Växter blir mycket buskiga och föredrar lite extra utrymme att sprida ut sig, så placera plantorna 30,5 till 46 cm från varandra.

I kruka

Rosenskärablommor kan framgångsrikt odlas i behållare. Vissa arter kan bli så mycket som 2 m höga, så leta efter dvärg- eller kompakta sorter för behållare, som blir lite kortare.

Skötsel

Nedan går vi igenom skötsel av rosenskära.

Vattning

Vattna regelbundet tills plantorna är etablerade eller om det är ovanligt torrt väder. Se till att du inte övervattnar rosenskära. Övervattning och övergödsling kan leda till växter med färre blommor. De kan tolerera torr jord, även på en varm, torr, solrik plats.

Gödsel

Gödselmedel för rosenskära behövs inte i trädgården, men i behållare är det lite mer relevant. Strö en halv tesked blommande växtgödsel på jorden runt varje planta och vattna sedan jorden. Upprepa denna process en gång var tredje till fjärde vecka till slutet av blomningssäsongen.

Är rosenskära giftig?

Rosenskära har inte angetts vara giftiga för människor, hundar eller katter. Trots detta vill man helst inte låta djuren tugga på växten.

Problem

Nedan går vi igenom några problem som rosenskära kan råka ut för.

Torka

Växter behöver jämn fukt för att komma igång, men mogen rosenskära tål torka väl. Växter producerar dock fler och större blommor om de vattnas regelbundet.

Rådjur

Vi har aldrig haft problem med rådjur när det kommer till vår rosenskära. Vissa av våra läsare har dock indikerat att rådjur kan tugga på rosenskära.

Mjöldagg

Lyft ut växten inklusive rötterna och kassera dem om mjöldagg påträffas.

Mördarsnigel

Jag har tyckt att rosenskära är mycket sårbart för sniglar. Det bästa är att se till så att sniglarna inte kommer åt rosenskära.

Blommar inte

Kosmos blommar inte om de är i för mycket skugga. Temperaturer under 14 grader kan också hämna rosenskära.

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar