Odla Gurka: Guide till Plantering & Skötsel

I denna artikel går vi igenom allt du behöver tänka på för att lyckas med att odla gurka. Artikeln berör odlande av gurka i trädgården, växthus och på balkong. Artikeln går igenom allt från plantering, till skötsel och skörd. Gurkväxter är faktiskt bland de enklaste och mest produktiva grödorna som man kan odla.

Visst smakar färska gurkor så mycket bättre än gurkor köpta i butiken? Varje sort har dessutom en unik smak och sin egen charm. Även om gurkor är ganska näringsfattiga (96% av gurkan är vatten), så är de förvånansvärt lätta att odla och mycket användbara i köket, kanske framförallt i en härlig sallad.

gurkor
Nästan alla gurkor tjänar på att växa mot en spaljé eller staket av något slag.

Vissa gurkväxter klättrar högt upp i spaljéer eller över staket. Andra gurkväxter sprider ut sig på marknivå och gömmer sina gurkor under breda mörka löv som skuggar deras frukt från solen. Detta varierar med typen av gurka och beroende på vad du önskar odla för typ av gurka. Välj antingen en klättrande eller en markbunden gurktyp beroende på vad du tror passar bäst.

Odla gurka – nyckeltal

Såtid i Sverige:andra halvan av juni
Tid mellan plantering och skörd:50-70 dagar
Skördetid i Sverige:juli/augusti
Årighet:Ettårig (dör efter en säsong)
Avstånd:23 cm mellan plantor, 90 cm mellan rader

Plantering av gurka

Läs vidare i denna del av artikeln för att veta mer om hur man på bästa sätt planterar gurkväxter.

gurkor med bra avstånd

Inledningsvis så är det värt att tänka på att många gurksorter är klättrande växter, och därför mår bra av att ha något att växa mot och klättra uppför. En spaljé eller ett staket kan därför vara en bra idé för dessa arter av gurka som klättrar. Det är faktiskt mycket fascinerande att se hur väl gurkväxten klättrar, då de kan växa flera centimeter per dag om omständigheterna är rätt.

Vinter och svenskt klimat

På 1900-talet blev gurkan en vanlig gröda i Sverige. Den kan vissa år ha svårt att tåla svenskt klimat utanför växthus (beroende på hur varm sommaren är), men vanligtvis ska det inte vara några problem. I växthus klarar de sig alltid galant i hela Norden.

Framförallt i Norrland så kommer de långa soltimmarna på sommaren att vara väldigt bra för gurkor. Gurkor älskar nämligen att få mycket sol, och vill helst stå i full sol (mer om detta en bit nedan).

Vad är den bästa tiden på året för att plantera gurka?

Jordtemperaturen bör inte understiga 20 grader där du planterar gurkor. Detta betyder ofta att andra halvan av juni är en bra tidpunkt för att odla gurka i nordiskt klimat.

När du ser att vädret varit runt 20 grader och sol i några dagar så är det absolut värt att sätta igång, då vet man att jorden haft tid att värmas upp!

Avstånd mellan växterna

Under plantering är avståndet mellan gurkplantorna avgörande för att se till att rötterna får tillräckligt med näring och vatten, samt tillräckligt med luftrum mellan växterna för att avskräcka skadedjur från att bosätta sig under ett brett och mysigt blad.

Ett bra avstånd som tumregel är 23 cm mellan enskilda plantor, och 90 cm mellan rader av plantor. Du kan också kontrollera vad som gäller din specifika gurksort, vilket alltid är en bra idé.

Om att odla gurka i trädgården

Välj en mycket solrik plats i trädgården för dina gurkor och vattna rikligt. Gurkor fungerar bäst med regelbunden vattning en gång i veckan eller så och med mer frekvens om vädret är mycket varmt under en period av dagar.

Om att odla gurka i växthus

gurkor i växthus

Börja med att plantera dina gurkor i växthus i april eller maj, om vädret är soligt och relativt varmt. Jordtemperaturen måste konstant vara 20 grader för att gurkorna ska kunna växa bra.

Om att odla gurka på balkong

Att odla gurkor i krukor på balkong eller på annan plats är ett bra sätt att odla gurkor. Så ett frö per kruka med 7,5 centimeters diameter. Detta ger dem tillräcklig plats för initial växttillväxt.

Sedan planterar du om till en kruka som har en volym på minst 15 liter.

På vilken typ av plats växer gurka bäst?

Gurkor vill ha en väldränerad plats med full sol för att växa väl.

Nästan alla gurkor tjänar på att växa mot en spaljé eller staket av något slag. Ge plantorna 23 cm avstånd mellan plantor, och 90 cm mellan rader

Även om gurkor gör det bäst i lös sandig lerjord kan de odlas i vilken väldränerad mark som helst. Gurkor måste odlas i fullt solljus. Eftersom deras rötter kan nå väldigt djupt ner i jorden, plantera inte gurkor där trädrötter kommer att konkurrera om vatten och näringsämnen.

Jordtyper

massor av gurkor

Även om gurkor trivs bäst i lös, sandig lerjord, så kan de odlas i vilken väldränerad jord som helst.

Skötsel av gurka

Läs vidare om hur du sköter din gurkplanta på bästa sätt.

Vattnande av gurka

Försök att vattna enbart jorden, och håll bladen så torra som möjligt. De behöver minst 3 cm vatten per vecka (eller mer, om temperaturen är hög).

Sätt fingret i jorden, och om det är torrt 3 cm ner i jorden är det dags att vattna. Inkonsekvent vattning av gurkorna kan leda till en aning sämre smak.

Skörd

skörda gurka

Gurkor kan växa sig väldigt stora, men det bästa är att inte vänta för länge! Gurkans kärnor kan nämligen bli väldigt stora i takt med att gurkorna växer sig större. Tänk ungefär att gurkan ska se ut som i butik till form och storlek vid skörd.

Använd gärna en sax eller en kniv och gör ett klipp eller snitt direkt ovanför gurkan för att plantan inte blir sjuk eller slösar för mycket energi på att läka.

Generella frågor gällande odlande av gurka

Hur snabbt växer gurka?

Gurkor är mycket snabbväxande och redan efter 50-70 dagar kan du skörda dina första gurkor.

Hur länge lever gurkplantan?

Gurkor odlas som ettåriga växter, vilket innebär att växten inte kommer tillbaka efter sin enda säsong. När den har levt ut i ungefär 70 dagar, dör växten. Gurkor tolererar inte ens den lättaste av frost, och växten och dör omedelbart om temperaturen sjunker till under noll grader.

Avslutande ord

Hoppas denna guide till att odla gurkor är till hjälp! Hoppas du får glädje av hur enkelt det är att odla gurkor!

Lämna en kommentar

Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar