Hyacint: Guide om Plantering, Skötsel & Arter

Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt.se.

I denna artikel ges en guide till växten hyacint. Hyacint är ett litet släkte av lökformiga, vårblommande, fleråriga, väldoftande, blommande växter i familjen Asparagaceae, med underfamiljen Scilloideae. Hyacinter blommar bara en gång per år (på våren), men de blommar gärna igen de efterföljande åren om de får rätt vård och skötsel. Det är en flerårig växt.

Hyacintens karaktärsdrag

hyacint

Hyacinter är väldoftande, klockformade blommor med reflexerade kronblad. De vaxartade, tätt packade blommorna finns i nyanser av vitt, persika, orange, lax, gult, rosa, rött, lila, lavendel och blått. Hyacintblomman är ljuslila eller krämfärgad och täckt med torra, papperiga, hudliknande lager.

Plantering av hyacint

I detta avsnitt presenteras hur man på bästa sätt går tillväga vid plantering av hyacinter. 

Hur kommer jag igång med hyacint?

Hyacinter planteras från lökar, och dessa planteras med den spetsiga sidan uppåt.

Hyacintlökar kan hittas att köpa exempelvis på nätet eller i trädgårdsbutiker runtom i landet.

Vinter och svenskt klimat

Hyacint kan förväntas överleva vintern i planthärdighetszonerna 4 till 8. De kan behöva lite vinterskydd i zoner lägre än 4 och en del förkylning i zoner över 8, beroende på sorten. Detta betyder att hela Sverige förutom Lappland bör fungera utmärkt för hyacinter. I Lappland kan vintern vara för hård.

På vilken typ av plats växer hyacint bäst?

För de största blommorna och de rakaste stjälkarna, plantera dina hyacinter i full sol. Lökarna blommar också i ljus skugga eller halvdagssol. Hardiness Zone: Hyacinter är vinterhärdiga i härdighetszonerna 4-8, vilket betyder att hela Sverige förutom Lappland bör fungera utmärkt för hyacinter. I varmare klimat måste lökarna kylas i förväg innan de planteras.

Vad är den bästa tiden på året för att plantera hyacint?

Hyacintlökar som köpts på våren måste planteras under hösten. Sommarens värme uppmuntrar lökens viloläge, men höstkylning stimulerar lökens rottillväxt.

Börja med att plantera dina hyacintlökar i september eller oktober. Plantera dina hyacinter minst 10 cm djupt ner i marken.

Avstånd och djup vid plantering i trädgården

För vårblommor, plantera hyacintlökar på hösten sex till åtta veckor före första frosten. Plantera dem med rotänden (den bredaste sidan), cirka 10 cm djupa. Ge dem lite utrymme att sprida ut genom att placera dem mellan 7,5-10 cm från varandra.

Bästa jordtypen för plantering

Som de flesta lökar behöver de väldränerad, bördig jord, i full sol. Rensa först området för ogräs, och inför plantering, införliva organiskt material som ruttnad gödsel, återvunnet grönt avfall eller kompost i jorden. Hyacinter kan irritera din hud, så använd handskar för att hantera både lökarna såväl som blommorna.

Att odla hyacint i krukor eller andra behållare

hyacint i kruka

Lägg ett 5-centimeters lager av krukjord i botten av krukan, fukta det och klappa lätt ner det. Tryck försiktigt in lökarna i materialet med den spetsiga änden uppåt. Lägg till mer grytmaterial, tryck försiktigt ner det tills bara löken syns.

Skötsel av hyacinter i behållare

När bladen är döda, skär hela växten tillbaka till marknivå, så bara lök och rötter finns kvar. Flytta din kruka till ett kallt, mörkt utrymme. Du kanske till och med vill lägga en pappersbutik eller svart sopor över behållaren för att hålla ut ljuset. Rör inte din hyacint förrän på våren.

Om dina hyacinter redan har blivit färdiga, klipp av blommans spikar så att de inte lägger någon energi på att göra frön. Lämna dock alla lövverk eftersom det kommer att mata nästa års lökar. Flytta ut behållaren eller flytta den till en solig plats inomhus och fortsätt vattna varje vecka.

Liksom narciss kan hyacinter odlas inomhus i en jordblandning eller helt enkelt i en vas med vatten. Att plantera i mark, förbereda, plantera och ta hand om dem enligt beskrivningen ovan, men använd mindre behållare som är lämpliga för inomhusfläckar som fönsterbrädor. Om dina inomhusbehållare saknar dräneringshål, lägg i botten med glödfiber.

Skötsel av hyacint

hyacinter på avstånd

Beskärning

I motsats till de flesta blommor, ska du INTE klippa hyacinter! Botten på stammen kallas basplattan och att låta den vara är bäst för hyacinter. De tar upp vatten bättre och har en längre vaslivslängd om de lämnas oklippta. Jag vet att det låter konstigt, men lämna bara stjälkarna som de är.

Vattning

Regelbunden vattning

Vattna din hyacint varannan till tre dagar. Under vintern kommer du antagligen att vattna mindre ofta medan du vattnar oftare på sommaren. Låt inte jorden torka ut helt, men var försiktig så att du inte överdriver din växt. För mycket vatten är inte bra för rötterna

Generella frågor kring hyacint

hyacinter

Hur stor blir hyacint?

Hyacinter blir mellan 15-30 cm höga i fullväxt tillstånd.

När blommar hyacint?

Hur länge blommar hyacint?

Efter 8 till 12 veckors blomning börjar din hyacint bli vilande. Först kommer blommorna att dö och så småningom kommer bladen att vissna.

Hur länge lever hyacint?

Hyacintlampor lever vanligtvis inte i mer än ungefär tre eller fyra år. Om du vill sprida fler hyacintlökar väntar du till sensommaren och lyfter lökar försiktigt.

Hur länge håller hyacinter i vas?

Hyacinter är en av de mest populära lökarna för blommor inomhus. Dessa

Giftighet

Många vårlökar, inklusive hyacinter och påskliljor, är giftiga om de äts av människor eller husdjur. Hyacintlökar kan förväxlas med schalottenlök eller lök och kan, om de ätas, orsaka intensiva magproblem, högt blodtryck och oregelbunden hjärtslag.

Håll ett öga på husdjur och barn i närheten av dessa blommor.

Vanliga hyacintarter

  1. Lady Derby
  2. Pacific Ocean
  3. Delft Blue
  4. Splendid Cornelia
  5. Pink Pearl
  6. Aiolos
  7. Blue Jacket

Avslutande ord

Hoppas denna guide till hyacinter är till hjälp och att informationen är användbar. Sitter du på ytterligare kunskap om hyacinter, skriv då jättegärna en kommentar!

Allt om att odla och plantera från oss på Hemmanytt finner du här!

Missa inget! Prenumerera gratis på nyhetsbrevet och få de senaste artiklarna direkt till din e-post!

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Relaterade artiklar

Rekommenderat för dig

X