Gammelmors wienerstänger – Recept

Detta recept på hemmagjorda wienerstänger passar förträffligt till kaffet, eller med saft till barnen. Även fast vi använder den klassiska hallonsylten till våra wienerstänger, så kan du verkligen använda vilken sylt som helst som du gillar. Vi rekommenderar dock hallon eftersom smaker och färgen är så klassisk. För 50 snittar.

Wienerstänger ger fina och goda småkakor som kan förvaras mycket bra under en god tid. Detta betyder att du inte behöver stressa med att äta en massa.

Dessa wienerstänger följer ett klassiskt recept, som våra gammelmödrar förmodligen skulle känna igen sig med!

Redskap

  • Kavel
  • Bakplåt
  • Bakplåtspapper
  • Visp

Ingredienser (50 snittar)

  • 250 g smör (rumstempererat)
  • 160 g socker
  • 2 ägg
  • 425 g vanligt mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 msk hallonsylt

Instruktioner

  1. Börja med att sätta ugnen på 225 grader Celsius och vispa sedan ihop smöret och sockret tills det är ljust och fluffigt.
  2. Vispa i äggen, ett efter ett, och tillsätt sedan mjölet och bakpulvret så du får en deg.
  3. Ha på ett bakplåtspapper på en bakplåt och dela sedan din deg i fyra delar. Kavla ut delarna till korvformade längder, ungefär lika långa som bakplåtens längd. Lägg längderna ovanpå smörpappret så att det blir utrymme mellan varje längd.
  4. Gör en skåra längs mitten på varje deglängd – ungefär en halv centimeter tjockt. Stoppa skåran någon centimeter innan ändarna så att fyllningen inte sipprar ut under gräddningen.
  5. Fyll skårorna med sylt och grädda sedan i ugnen i cirka 12 minuter – tills wienerstängerna börjar bli gyllenbruna.
  6. Ta ut och låt svalna på brickan. När wienerstängerna svalnat, vispa ihop florsocker och vatten för att bilda glasyren och ringla sedan över sylten i mitten av varje längd. Låt stelna något och skär sedan i skivor över bredden på varje längd – ca 2,5 cm bred varje per skiva.
wienerstänger banner

Gammelmors wienerstänger

Detta recept på hemmagjorda wienerstänger passar förträffligt till kaffet, eller med saft till barnen. Även fast vi använder den klassiska hallonsylten till våra wienerstänger, så kan du verkligen använda vilken sylt som helst som du gillar. Vi rekommenderar dock hallon eftersom smaker och färgen är så klassisk.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 50 snittar

Utrustning

  • kavel
  • bakplåt
  • bakplåtspapper
  • visp

Ingredienser
  

  • 250 g smör rumstempererat
  • 150 g socker
  • 2 st ägg
  • 425 g mjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 6 msk hallonsylt

Instruktioner

  • Börja med att sätta ugnen på 225 grader Celsius och vispa sedan ihop smöret och sockret tills det är ljust och fluffigt.
  • Vispa i äggen, ett efter ett, och tillsätt sedan mjölet och bakpulvret så du får en deg.
  • Ha på ett bakplåtspapper på en bakplåt och dela sedan din deg i fyra delar. Kavla ut delarna till korvformade längder, ungefär lika långa som bakplåtens längd. Lägg längderna ovanpå smörpappret så att det blir utrymme mellan varje längd.
  • Gör en skåra längs mitten på varje deglängd – ungefär en halv centimeter tjockt. Stoppa skåran någon centimeter innan ändarna så att fyllningen inte sipprar ut under gräddningen.
  • Fyll skårorna med sylt och grädda sedan i ugnen i cirka 12 minuter – tills wienerstängerna börjar bli gyllenbruna.
  • Ta ut och låt svalna på brickan. När wienerstängerna svalnat, vispa ihop florsocker och vatten för att bilda glasyren och ringla sedan över sylten i mitten av varje längd. Låt stelna något och skär sedan i skivor över bredden på varje längd – ca 2,5 cm bred varje per skiva.
Keyword wienerstänger

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning