Veganska bönbiffar – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på veganska bönbiffar.

I detta recept förbereds svarta bönor med mexikansk smak tillsammans med röd paprika, koriander och kryddor. Det är ett superenkelt recept som är klart på cirka 30 minuter, och det är hälsosamt och vegansk.

Dessa bönbiffar är både veganska och glutenfria.

För att göra det här receptet extra gott bestämde vi oss för att  ugnsbaka våra bönbiffar istället för att fritera dem. Vi penslade dem bara med en liten bit rapsolja för att göra dem knapriga.

Resultatet är läckra bönbiffar med svarta bönor!

Om du vill kan du också steka dessa veganska bönbiffar i en stekpanna med en vegetabilisk olja, som raps.

Dessa bönbiffar på svarta bönor kan avnjutas på egen hand som mellanmål, eller kombineras med andra livsmedel för att bilda en komplett måltid.

Doppa dem gärna i guacamole och kryddiga salsadippar för att hålla sig i linje med det mexikanska temat.

En annan idé fö detta recept är att kombinera bönbiffarna med en fräsch grönsallad med plommontomater och lite citronsaft över.

Går jättebra att äta kalla. Det är godast att äta dem varma ur ugnen, efter bara några minuters avsvalnande. Men kan man ha dem i exempelvis matlådan? Javisst!

Våra svarta bönbiffar är både veganska och glutenfria. Vi använde havremjöl som en glutenfri ersättning för vetemjöl. 

Vi älskar att använda havre i våra recept, eftersom det är ett fullkorn fyllt med kostfibrer, bra för hjärtat. Att använda havremjöl i bakverk ger också saftighet och hjälper smeten att hålla ihop.

Men det finns andra mjöl du kan använda för att göra dessa bönbiffar. Här är några av dem: 

  • Bovetemjöl 
  • Rismjöl
  • Bovete och rismjöl (50/50 mix)
  • Majsmjöl. Det här är en utmärkt idé om du vill gräva djupare in i det sydamerikanska temat vi valde för detta recept.
  • Kikärtsmjöl, för ännu mer proteiner. 

Ingredienser (12 biffar / 4 personer)

  • 1 st stor rödlök
  • 240 g konserverade svarta bönor
  • 180 g röd paprika
  • 2 msk färsk koriander
  • 2 msk mald havre
  • 2 msk malda linfrön
  • 90 ml vatten
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 mk oregano
  • 1 msk canolaolja

Instruktioner

  1. Tillsätt rödlök, avrunna och avsköljda svarta bönor, röd paprika och färsk koriander i en skål eller matberedare.
  2. Blanda ingredienserna och mixa dem med mixer i korta ögonblick för att göra en tjock blandning.
  3. Tillsätt havremjöl, malda linfrön, vatten, vitlökspulver, chilipulver och oregano.
  4. Rör om väl tills ingredienserna är blandade och du har en krämig smet.
  5. Blandningen ska vara något rinnigare än en typisk vegetabilisk hamburgerdeg.
  6. Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla den med rapsolja.
  7. För att göra en bönbiff, skopa upp en sked med smet och för över den till den förberedda brickan.
  8. Tryck försiktigt ner med baksidan av skeden för att ge biffen en platt och rundad form.
  9. Sikta inte på perfekt formade biffar, de är tänkta att se lite röriga och tjocka ut!
  10. Grädda bönbiffarna i 20 minuter vid 220°C.
  11. När de är snyggt knapriga är de färdiga! Njut!
Veganska bönbiffar

Veganska bönbiffar

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på veganska bönbiffar.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st stor rödlök
  • 240 g konserverade svarta bönor
  • 180 g röd paprika
  • 2 msk färsk koriander
  • 2 msk mald havre
  • 2 msk malda linfrön
  • 90 ml vatten
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 mk oregano
  • 1 msk canolaolja

Instruktioner

  • Tillsätt rödlök, avrunna och avsköljda svarta bönor, röd paprika och färsk koriander i en skål eller matberedare.
  • Blanda ingredienserna och mixa dem med mixer i korta ögonblick för att göra en tjock blandning.
  • Tillsätt havremjöl, malda linfrön, vatten, vitlökspulver, chilipulver och oregano.
  • Rör om väl tills ingredienserna är blandade och du har en krämig smet.
  • Blandningen ska vara något rinnigare än en typisk vegetabilisk hamburgerdeg.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och pensla den med rapsolja.
  • För att göra en bönbiff, skopa upp en sked med smet och för över den till den förberedda brickan.
  • Tryck försiktigt ner med baksidan av skeden för att ge biffen en platt och rundad form.
  • Sikta inte på perfekt formade biffar, de är tänkta att se lite röriga och tjocka ut!
  • Grädda bönbiffarna i 20 minuter vid 220°C.
  • När de är snyggt knapriga är de färdiga! Njut!
Keyword Veganska bönbiffar

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning