Vegansk banankaka – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på vegansk banankaka.

Denna banankaka är ett populärt vegansk kakrecept, en läcker och hälsosam efterrätt och ett bra sätt att använda upp de mogna bananerna som ligger i fruktskålen.

Vegansk banankaka

Oavsett tillfälle eller anledning, kommer denna veganska efterrätt verkligen att träffa rätt och bli ett bra mellanmål eller dessert. I likhet med bananbröd är banankaka lite lättare och sötare, men lika tröstande och läcker. Här hittar du vårt recept på veganskt bananbröd!

Det här banankakan har bonusen att vara vegan, vilket såklart är bra om du är vegan, men det är också bra om du inte har ägg hemma. Eller om du bakar med ett barn som insisterar på att hon måste slicka skålen ren. Eller om du själv är en tvångsmässig spatelrengörare (det är okej, vi är alla i hemlighet och det finns ingen skam i det)! 

Jag älskar det här receptet för att det är löjligt enkelt och snabbt att vispa ihop, och det ger den mest perfekta, saftiga veganska banankakan någonsin. Seriös perfektion, allihop.

Den generösa mängden bananer betyder att du behöver mindre olja, så denna veganska banankaka har lägre fetthalt än andra recept (och är äggfri).

Om du vill, toppa det med en vegansk cream cheese frosting för en riktig njutning, kanske med tillsats av några krossade nötter och ett stänk kanel för presentation.

Tips: Frys in övermogna bananer till att ha i recept, supersmidigt och minskar matsvinnet!
Tips: Frys in övermogna bananer till att ha i recept, supersmidigt och minskar matsvinnet!
  • Om du ofta råkar ut för övermogna bananer är frysning ett bra sätt att förvara dem för senare användning, oavsett om du ska använda dem i smoothies , bröd, kakor eller muffins. För att göra förberedelserna för recept lättare, skala bananerna innan de fryses; du kan lägga hela bananer i plastpåsar och frysa, eller skiva dem, snabbfrysa och sedan förvara dem i lufttäta behållare.

Ingredienser (8 portioner)

  • 5 dl universalmjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 0,6 dl olja (vegetabilisk olja, rapsolja eller annan neutral olja)
  • 4 mogna bananer (mosade)
  • 0,6 dl vatten
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  1. Plocka fram ingredienserna.
  2. Värm ugnen till 175 grader C. Smörj lätt en 27-centimeters fyrkantig bakform/plåt.
  3. I en liten skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt. Sätt åt sidan. 
  4. I en separat stor skål, vispa ihop socker och olja, tillsätt sedan de mosade bananerna tills de blandas.
  5. Tillsätt vatten och vanilj, rör om för att kombinera.
  6. Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen, rör bara tills ingredienserna är lätt blandade och genomvåta. Se till att inte blanda för mycket. 
  7. Grädda i 45 till 50 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.
  8. Ta ut kakan från ugnen, lägg den på ett galler och låt svalna i formen i 15 minuter. Vänd ut den ur formen på gallret och låt den svalna helt.
  9. Skär i rutor och njut!
Vegansk banankaka

Vegansk banankaka

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på vegansk banankaka. Denna banankaka är ett populärt vegansk kakrecept, en läcker och hälsosam efterrätt och ett bra sätt att använda upp de mogna bananerna som ligger i fruktskålen.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 t
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

  • 5 dl universalmjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 0,6 dl olja (vegetabilisk olja, rapsolja eller annan neutral olja)
  • 4 st mogna bananer (mosade)
  • 0,6 dl vatten
  • 1 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

  • Plocka fram ingredienserna.
  • Värm ugnen till 175 grader C. Smörj lätt en 27-centimeters fyrkantig bakform/plåt.
  • I en liten skål, vispa ihop mjöl, bakpulver och salt. Sätt åt sidan. 
  • I en separat stor skål, vispa ihop socker och olja, tillsätt sedan de mosade bananerna tills de blandas.
  • Tillsätt vatten och vanilj, rör om för att kombinera.
  • Tillsätt mjöl- och bakpulverblandningen, rör bara tills ingredienserna är lätt blandade och genomvåta. Se till att inte blanda för mycket. 
  • Grädda i 45 till 50 minuter eller tills en tandpetare som sticks in i mitten kommer ut ren.
  • Ta ut kakan från ugnen, lägg den på ett galler och låt svalna i formen i 15 minuter. Vänd ut den ur formen på gallret och låt den svalna helt.
  • Skär i rutor och njut!
Keyword Vegansk banankaka

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning