I denna artikel ger jag mitt bästa recept på vegansk banankaka!
Detta recept på vegansk banankaka är en otroligt läcker och hälsosam efterrätt eller mellanmål! Ett bra sätt att använda upp de mogna bananerna som ligger kvar i fruktskålen!
Jag älskar det här receptet för att det är löjligt enkelt och snabbt att slänga ihop. Det ger den mest perfekta, saftiga veganska banankakan någonsin.
En banankaka är lite lättare och sötare än ett bananbröd, vilket gör det bra till fikat eller efterrätten!
Den generösa mängden bananer gör att receptet behöver mindre olja. Om man vill så kan man toppa sin veganska banankaka med en vegansk cream cheese för en riktig njutning. Lite krossade nötter på är också riktigt gott!
- Tips! Om man ofta råkar ut för övermogna bananer är så är frysning ett bra sätt att förvara dem. Skala bananerna innan de fryses; man kan lägga hela bananer i fryspåsar eller behållare och frysa!
Om man är på jakt efter en riktigt god vegansk banankaka som också tillåter att man tar tillvara på ens övermogna bananer, då kan jag verkligen rekommendera detta goda recept. Alla anvisningarna hittar ni här nedanför!
Receptet – Så gör du:
Vegansk banankaka
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 5 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 2,5 dl strösocker
- 0,5 dl olja (vegetabilisk olja, rapsolja eller annan neutral olja)
- 4 st mogna bananer (mosade)
- 0,5 dl vatten
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
- Plocka fram ingredienserna och sätt ugnen på 180°C. Smörj lätt en fyrkantig eller rektangulär bakform eller plåt, ungefärliga mått 25×25 cm.
- I en liten skål, vispa ihop vetemjöl, bakpulver och salt. Sätt åt sidan.
- I en annan, separat, stor skål, vispa ihop strösocker och olja. Tillsätt sedan de mosade bananerna tills de blandats in. Tillsätt vatten och vaniljsocker, rör om för att kombinera.
- Tillsätt mjölblandningen till bananplandningen. Rör bara tills ingredienserna är lätt blandade. Se till att inte blanda för mycket.
- För över smeten till formen/plåten och grädda i mitten av ugnen i 40-50 minuter vid 180°C, eller tills att en tandpetare som sticks in i mitten av kakan kommer ut ren.
- Ta ut kakan från ugnen, lägg den på ett galler och låt svalna i formen/på plåten i 15 minuter. Vänd sedan ut den ur formen på gallret och låt den svalna helt.
- Färdigt! Skär i rutor och njut av din veganska banankaka!
Jag har gjort denna kakan flera gånger och märker att man bara precis ska blanda ingredienserna, rör man för mycket så kan kakan bli seg.
Jättegod kaka. Jag tog inte fram någon elvisp utan blandade ingredienser med sked.
Är det tänkt att man skall använda elvisp?
Har någon försökt göra denna kaka där man bytt ut bananer mot något annat?