Vårrulledeg – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vårrulledeg!

Ett riktigt enkelt sätt att göra ljuvlig vårrulledeg via en snabb och enkel smet som gräddas i en stekpanna, helt hemmagjort och med enkla ingredienser!

Att göra denna vårrulledeg är inte så svårt. Texten är utförlig i receptet med saker att tänka på så kan du göra riktigt goda vårrullar.

Vårrulledeg kan göras med antingen en smet eller deg. På smet (som i detta recept) har vårrullen en bättre konsistens när de steks än de som gjorts med deg. Därför är detta mitt absolut bästa sätt att göra det på.

Använd vitt vetemjöl, med fullkornsmjöl har jag testat och då går degen sönder när men rullar och viker själva vårrullarna.

Kom ihåg att receptet kan dubblas i mängd om man vill göra ännu mer vårrulledeg.

Kort sagt så älskar jag detta recept på vårrulledeg och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart det bästa receptet på vårrulledeg enligt mig helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (deg till 26 st vårrullar)

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 3 dl vatten eller efter behov för att göra en rinnande smet med en lätt tunn konsistens
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk till 2 tsk rapsolja för att göra omslagen

Instruktioner

  1. I en skål, blanda vetemjöl, majsstärkelse och salt.
  2. Tillsätt vatten.
  3. Vispa väl till en slät smet med tunn konsistens utan klumpar uppnås. Smeten ska ha en flytande konsistens. Beroende på mjölets kvalitet kan du tillsätta mindre eller mer vatten.
  4. Värm nu en non stick panna på låg värme. Pannan ska bara bli lite varm, och inte för varm. Du kan också använda en gjutjärns- eller stålpanna, men smörj då pannan med en pappersservett eller en liten bit kökshandduk doppad i olja. För nonstick pannan kan du hoppa över olja. Men om du känner att vårrulledegen fastnar, smörj eller pensla pannan med olja.
  5. Lyft nu stekpannan ovanför plattan/värmen. Tillsätt 2 msk av smeten ner i pannan. Sprid försiktigt ut smeten medurs för att göra en liten tunn liten pannkaka. Tillsätt 1 till 2 msk mer vatten till smeten om du märker att den är för tjock.
  6. Kom ihåg att degen måste vara tun. Om den blir tjock går den sönder under rullning och tätning av vårrullarna.
  7. Tillaga degen på låg värme tills sidorna börjar rulla ihop sig och pannkakan blir lite genomskinlig. Du behöver inte vända och tillaga den andra sidan. Tillaga bara en sida.
  8. Lyft upp vårrullsomslaget med en spatel.
  9. Lägg färdiga skivor på en bricka eller tallrik med den tillagade sidan mot dig. Låt vårrullsarken svalna och stapla dem sedan med den kokta sidan ovanpå. Förvara dem täckta i en liten gryta eller skål.
  10. När degen har nått rumstemperatur kan du börja göra vårrullarna, eller förvara skivorna övertäckta i en burk i kylen.
  11. När du förvarar i kylen, lägg bakplåtspapper eller smörpapper mellan två ark, så att de lätt kan separeras. Dessa vårrullsark kan du antingen i kylen eller i frysen. I kylen håller dessa degskivor sig bra i en vecka och i frysen upp till en månad. Efter att ha tagits ut ur frysen, tina dem helt i rumstemperatur innan de används. 
Vårrulledeg

Vårrulledeg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på vårrulledeg! Ett riktigt enkelt sätt att göra ljuvlig vårrulledeg via en snabb och enkel smet som gräddas i en stekpanna, helt hemmagjort och med enkla ingredienser!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 50 minuter
Portioner 26 vårrullar

Ingredienser
  

  • 2,5 dl vetemjöl
  • 3 msk majsstärkelse
  • 3 dl vatten eller efter behov för att göra en rinnande smet med en lätt tunn konsistens
  • ¼ tsk salt
  • 1 tsk till 2 tsk rapsolja för att göra omslagen

Instruktioner

  • I en skål, blanda vetemjöl, majsstärkelse och salt.
  • Tillsätt vatten.
  • Vispa väl till en slät smet med tunn konsistens utan klumpar uppnås. Smeten ska ha en flytande konsistens. Beroende på mjölets kvalitet kan du tillsätta mindre eller mer vatten.
  • Värm nu en non stick panna på låg värme. Pannan ska bara bli lite varm, och inte för varm. Du kan också använda en gjutjärns- eller stålpanna, men smörj då pannan med en pappersservett eller en liten bit kökshandduk doppad i olja. För nonstick pannan kan du hoppa över olja. Men om du känner att vårrulledegen fastnar, smörj eller pensla pannan med olja.
  • Lyft nu stekpannan ovanför plattan/värmen. Tillsätt 2 msk av smeten ner i pannan. Sprid försiktigt ut smeten medurs för att göra en liten tunn liten pannkaka. Tillsätt 1 till 2 msk mer vatten till smeten om du märker att den är för tjock.
  • Kom ihåg att degen måste vara tun. Om den blir tjock går den sönder under rullning och tätning av vårrullarna.
  • Tillaga degen på låg värme tills sidorna börjar rulla ihop sig och pannkakan blir lite genomskinlig. Du behöver inte vända och tillaga den andra sidan. Tillaga bara en sida.
  • Lyft upp vårrullsomslaget med en spatel.
  • Lägg färdiga skivor på en bricka eller tallrik med den tillagade sidan mot dig. Låt vårrullsarken svalna och stapla dem sedan med den kokta sidan ovanpå. Förvara dem täckta i en liten gryta eller skål.
  • När degen har nått rumstemperatur kan du börja göra vårrullarna, eller förvara skivorna övertäckta i en burk i kylen.
  • När du förvarar i kylen, lägg bakplåtspapper eller smörpapper mellan två ark, så att de lätt kan separeras. Dessa vårrullsark kan du antingen i kylen eller i frysen. I kylen håller dessa degskivor sig bra i en vecka och i frysen upp till en månad. Efter att ha tagits ut ur frysen, tina dem helt i rumstemperatur innan de används.
Keyword vårrulledeg, vårrullsdeg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning