I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på värmlandstårta!
Detta är en av mina favoriter när det kommer till svenska tårtor. Enkel att göra men oj så god. Härliga inslag av nötter gör detta till en säker favorit!
Notera speciellt äggvitor och äggulor i receptet, så man inte tar fel!
Servera gärna med lite vispgrädde eller vaniljglass!
Receptet – Så gör du:
Värmlandstårta
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
Marängbas
- 3 st äggvitor
- 1 dl strösocker
- 50 g hackade hasselnötter/valnötter
- 2 msk kakao
Kräm
- 3 st äggulor
- 1 dl strösocker
- 1 dl ovispad grädde
- 100 g smör
Garnering
- Garnera gärna med hackade hasselnötter
Instruktioner
- Vispa äggvitor hårt blanda ner med sockret, nötter och kakao. Smörj bakplåtspapper på 2 plåtar och pudra med lite vetemjöl. Uppskatta eller rita/markera upp 2 tallriksstora cirklar, och bred ut äggvitesmeten i dessa cirklar, ca 1 cm tjockt.
- Grädda i 150 grader i 30-35 min. Sänk värmen en aning i slutet av gräddningen.
- Sjud allt utom smöret till krämen i en kastrull, och ta sedan bort kastrullen från värmen.
- Rör nu ner smöret i kastrullen och låt kallna. Låt även bottnarna kalla. Bred sedan hälften av krämen på en av bottnarna och lägg den på den andra. Bred resterande kräm över toppen på tårtan och garnera med hasselnötter.
- Njut!