Värmlandstårta – Recept

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på värmlandstårta!

Detta är en av mina favoriter när det kommer till svenska tårtor. Enkel att göra men oj så god. Härliga inslag av nötter gör detta till en säker favorit!

Värmlandstårta till fikat
Värmlandstårta till fikat

Notera speciellt äggvitor och äggulor i receptet, så man inte tar fel!

Servera gärna med lite vispgrädde eller vaniljglass!

Ingredienser (8 bitar)

Marängbas

  • 3 äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 50 g hackade hasselnötter/valnötter
  • 2 msk kakao

Kräm

  • 3 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ovispad grädde
  • 100 g smör

Garnering

  • Garnera gärna med hackade hasselnötter

Instruktioner

  1. Vispa äggvitor hårt blanda ner med sockret, nötter och kakao. Smörj bakplåtspapper på 2 plåtar och pudra med lite vetemjöl. Uppskatta eller rita/markera upp 2 tallriksstora cirklar, och bred ut äggvitesmeten i dessa cirklar, ca 1 cm tjockt.
  2. Grädda i 150 grader i 30-35 min. Sänk värmen en aning i slutet av gräddningen.
  3. Sjud allt utom smöret till krämen i en kastrull, och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  4. Rör nu ner smöret i kastrullen och låt kallna. Låt även bottnarna kalla. Bred sedan hälften av krämen på en av bottnarna och lägg den på den andra. Bred resterande kräm över toppen på tårtan och garnera med hasselnötter.
  5. Njut!
Värmlandstårta

Värmlandstårta

I denna artikel delar jag med mig av mitt favoritrecept på värmlandstårta! Detta är en av mina favoriter när det kommer till svenska tårtor. Enkel att göra men oj så god. Härliga inslag av nötter gör detta till en säker favorit!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser
  

Marängbas

  • 3 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 50 g hackade hasselnötter/valnötter
  • 2 msk kakao

Kräm

  • 3 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl ovispad grädde
  • 100 g smör

Garnering

  • Garnera gärna med hackade hasselnötter

Instruktioner

  • Vispa äggvitor hårt blanda ner med sockret, nötter och kakao. Smörj bakplåtspapper på 2 plåtar och pudra med lite vetemjöl. Uppskatta eller rita/markera upp 2 tallriksstora cirklar, och bred ut äggvitesmeten i dessa cirklar, ca 1 cm tjockt.
  • Grädda i 150 grader i 30-35 min. Sänk värmen en aning i slutet av gräddningen.
  • Sjud allt utom smöret till krämen i en kastrull, och ta sedan bort kastrullen från värmen.
  • Rör nu ner smöret i kastrullen och låt kallna. Låt även bottnarna kalla. Bred sedan hälften av krämen på en av bottnarna och lägg den på den andra. Bred resterande kräm över toppen på tårtan och garnera med hasselnötter.
  • Njut!
Keyword Värmlandstårta

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning