Världens godaste älggryta – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens godaste älggryta!

Gör något riktigt gott med ditt viltkött med detta recept på världens godaste älggryta. Servera gärna med kokt potatis, och gärna syltlök.

Som namnet på denna gryta antyder så tycker jag den är världens godaste älggryta. Den är härligt mustig och tar verkligen vara på älgköttets finaste smaker.

Servera gärna med lite rotfrukter i ugnen eller gå efter det klassiska tillbehöret kokt potatis, så kan det inte bli annat än riktigt gott!

Kort sagt så älskar jag detta recept på världens (enligt mig) godaste älggryta och tycker den är riktigt god. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (världens godaste älggryta till 4 personer)

  • 900 g älgkött
  • 250 g champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk köttfond eller 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk kinesisk soja
  • 5 st enbär
  • 24 st hela kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 8 st hela kryddnejlikor
  • 3 dl matgrädde eller vispgrädde
  • 7 dl vatten
  • svartpeppar efter smak
  • salt efter smak

Instruktioner

  1. Skär älgköttet i grytbitar och stek dem i valfritt fett i en stekpanna.
  2. Finhacka och stek nu löken och vitlöken så det blir genomskinligt.
  3. I en stor gryta, koka upp vattnet, med vinet och kinesisk soja. Tillsätt fonden/buljongetärningarna.
  4. Tillsätt grytbitarna, löken, vitlöken och kryddorna till grytan. Låt småputtra under lock 1 timme till 1,5 timme. Kontrollera köttet efter 1 timme för att se hur pass färdigt det är.
  5. Skär champinjonerna i fyra klyftor, och tillsätt tillsammans med grädden ner i grytan. Låt puttra i ytterligare 15 minuter.
  6. Njut av världens godaste älggryta tillsammans med tillbehör såsom kokt potatis, rostade rotfrukter, syltlök, gelé och/eller kokta sockerärtor!
Världens godaste älggryta

Världens godaste älggryta

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på världens godaste älggryta! Gör något riktigt gott med ditt viltkött med detta recept på världens godaste älggryta. Servera gärna med kokt potatis, och gärna syltlök.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t 30 minuter
Total tid 1 t 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 900 g älgkött
  • 250 g champinjoner
  • 2 st gula lökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk köttfond eller 2 st köttbuljongtärningar
  • 2 dl rött vin
  • 3 msk kinesisk soja
  • 5 st enbär
  • 24 st hela kryddpepparkorn
  • 3 st lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 8 st hela kryddnejlikor
  • 3 dl matgrädde eller vispgrädde
  • 7 dl vatten
  • svartpeppar efter smak
  • salt efter smak

Instruktioner

  • Skär älgköttet i grytbitar och stek dem i valfritt fett i en stekpanna.
  • Finhacka och stek nu löken och vitlöken så det blir genomskinligt.
  • I en stor gryta, koka upp vattnet, med vinet och kinesisk soja. Tillsätt fonden/buljongetärningarna.
  • Tillsätt grytbitarna, löken, vitlöken och kryddorna till grytan. Låt småputtra under lock 1 timme till 1,5 timme. Kontrollera köttet efter 1 timme för att se hur pass färdigt det är.
  • Skär champinjonerna i fyra klyftor, och tillsätt tillsammans med grädden ner i grytan. Låt puttra i ytterligare 15 minuter.
  • Njut av världens godaste älggryta tillsammans med tillbehör såsom kokt potatis, rostade rotfrukter, gelé och kokta sockerärtor!
Keyword Världens godaste älggryta

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning