I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på uppåkrakakor!
Gör dessa klassiska uppåkrakakor från sju sorters kakor. Så fina, spröda och goda, med fint inslag av mandel! De är tidlösa svenska klassiker som alltid uppskattas!
Dessa kakor är så himla goda till fikat, och passar bra att förvara i en lufttät burk. Uppåkrakakor är enkla att baka och jag älskar att bjuda på dem.
För en klassiker som många verkligen uppskattar så kan jag varmt rekommendera dessa goda kakor. Om man vill kan man enkelt dubbla till att göra två plåtar, eller fler om så önskas. Här kommer receptet vars mängder ger 25 st kakor som görs på en enda plåt!
Receptet - Så gör du:
Uppåkrakakor
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 110 g smör
- 0,5 dl strösocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl potatismjöl
Pensling
- 1 st ägg
- 1 msk sötmandel
- 2 msk pärlsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Blanda smör och strösocker. Tillsätt sedan vetemjöl och potatismjöl så det blandas in.
- Kavla ut degen på en plan yta 2-3 mm tjockt. Ta ut kakor med ett runt mått ca 6 cm i diameter, och vik kakorna, inte helt perfekt på mitten (se receptbilden).
- Pensla kakorna med ett vispat ägg, vänd sedan i hackad sötmandel och pärlsocker.
- Grädda kakorna gyllene på en bakplåt med bakplåtspapper i mitten av ugnen på 200°C, cirka 10 min.