Ugnsrostad nötrulle – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnsrostad nötrulle. Ugnsrostad nötrulle behöver inte mycket arbete, och resultatet blir en mör och fin köttbit som jag gillar att servera med potatis, en god sås och sallad!

Nötrulle är en mer budgetvänlig köttbit än många andra köttbitar. Det är ett mycket mager bit av nötkött. Jag tycker den avnjuts bäst när den är bräserad eller rostad, även fast den också kan användas i grytor på ett väldigt bra sätt.

  • I detta recept rekommenderar jag marinering i kylen i 24 timmar innan vi påbörjar receptet. Har du inte den tiden så tycker jag åtminstone köttet bör marineras i 8 timmar.

Med min enkla marinad blir det minimalt med arbete för att tillaga denna ugnsrostade nötrulle. Du får en stek som inte bara är lätt att göra, utan full av läcker smak.

Nötrullen har ett rykte av sig att vara en rätt fiberrik och hård köttbit. Eftersom det här är ett så magert kött, så kommer du att njuta av det mest om du skivar det väldigt tunt när det väl är färdigt. För bästa konsistens bör nötrullen skivas lite på snedden och tvärs över muskelfibrerna.

Ingredienser (8 portioner)

  • 1,8 kg nötrulle ungefärlig vikt
  • 1 dl olivolja
  • 0,75 dl japansk soja
  • 1 msk brunt socker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 st vitlöksklyftor
  • svartpeppar efter smak

Instruktioner

  1. Vispa samman olivolja, sojasås, farinsocker, citronsaft, Worcestershiresås, pressad vitlök och svartpeppar i en mixerskål.
  2. Lägg steken i en stor återslutbar plastpåse och häll marinaden över steken. Se till så att alla sidor är väl täckta. Ställ i kylen i 24 timmar.
  3. Värm din ugn till 230 grader. Förbered en ugnstålig långpanna och ett ugnsgaller.
  4. Lägg steken på gallret och ställ långpannan under köttbiten så dropp fångas upp av pannan. Du kan nu göra dig av med överflödig marinad.
  5. Rosta nötrullen i 15 minuter i 230 grader. Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader och fortsätt att steka tills köttet når 53 grader invändigt, vilket tar cirka 1 timme.
  6. Ta ut ur ugnen och låt stå i 10 minuter innan du skär upp. Skär i mycket tunna skivor för servering.
Ugnsrostad nötrulle

Ugnsrostad nötrulle

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnsrostad nötrulle. Ugnsrostad nötrulle behöver inte mycket arbete, och resultatet blir en mör och fin köttbit som jag gillar att servera med potatis, en god sås och sallad!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 1 t 15 minuter
Total tid 1 t 25 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

  • 1,8 kg nötrulle ungefärlig vikt
  • 1 dl olivolja
  • 0,75 dl japansk soja
  • 1 msk brunt socker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 st vitlöksklyftor
  • svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Vispa samman olivolja, sojasås, farinsocker, citronsaft, Worcestershiresås, pressad vitlök och svartpeppar i en mixerskål.
  • Lägg steken i en stor återslutbar plastpåse och häll marinaden över steken. Se till så att alla sidor är väl täckta. Ställ i kylen i 24 timmar.
  • Värm din ugn till 230 grader. Förbered en ugnstålig långpanna och ett ugnsgaller.
  • Lägg steken på gallret och gör dig av med överflödig marinad. Rosta i 15 minuter i 230 grader. Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader och fortsätt att steka tills köttet når 53 grader invändigt, vilket tar cirka 1 timme.
  • Ta ut ur ugnen och låt stå i 10 minuter innan du skär upp. Skär i mycket tunna skivor för servering.
Keyword Ugnsrostad nötrulle

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning