Ugnsrostad nötrulle – Recept

4.6/5 baserat på 21 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnsrostad nötrulle!

Ugnsrostad nötrulle behöver inte mycket arbete, och resultatet blir en mör och fin köttbit som jag gillar att servera med potatis, en god sås och sallad!

Nötrulle är en mer budgetvänlig köttbit än många andra köttbitar. Det är ett mycket mager bit av nötkött. Jag tycker den avnjuts bäst när den är bräserad eller rostad, även fast den också kan användas i grytor på ett väldigt bra sätt.

  • I detta recept rekommenderar jag marinering i kylen i 24 timmar innan vi påbörjar receptet. Har du inte den tiden så tycker jag åtminstone köttet bör marineras i 8 timmar.

Med min enkla marinad blir det minimalt med arbete för att tillaga denna ugnsrostade nötrulle. Du får en stek som inte bara är lätt att göra, utan full av läcker smak.

Nötrullen har ett rykte av sig att vara en rätt fiberrik och hård köttbit. Eftersom det här är ett så magert kött, så kommer du att njuta av det mest om du skivar det väldigt tunt när det väl är färdigt. För bästa konsistens bör nötrullen skivas lite på snedden och tvärs över muskelfibrerna.

Ugnsrostad nötrulle

Receptet – Så gör du:

Ugnsrostad nötrulle

4.6/5 baserat på 21 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Ugnsrostad nötrulle behöver inte mycket arbete, och resultatet blir en mör och fin köttbit som jag gillar att servera med potatis, en god sås och sallad!
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 1 timme 15 minuter
Totalt 1 timme 25 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
 

  • 1,8 kg nötrulle ungefärlig vikt
  • 1 dl olivolja
  • 0,75 dl japansk soja
  • 1 msk brunt socker
  • 1 msk citronsaft
  • 2 msk Worcestershiresås
  • 2 st vitlöksklyftor
  • svartpeppar efter smak

Instruktioner

  • Vispa samman olivolja, sojasås, farinsocker, citronsaft, Worcestershiresås, pressad vitlök och svartpeppar i en mixerskål.
  • Lägg steken i en stor återslutbar plastpåse och häll marinaden över steken. Se till så att alla sidor är väl täckta. Ställ i kylen i 24 timmar.
  • Värm din ugn till 230 grader. Förbered en ugnstålig långpanna och ett ugnsgaller.
  • Lägg steken på gallret och gör dig av med överflödig marinad. Rosta i 15 minuter i 230 grader. Sänk temperaturen i ugnen till 180 grader och fortsätt att steka tills köttet når 53 grader invändigt, vilket tar cirka 1 timme.
  • Ta ut ur ugnen och låt stå i 10 minuter innan du skär upp. Skär i mycket tunna skivor för servering.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Ugnsrostad nötrulle

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar