Ugnspotatis – Recept

4.3/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnspotatis.

Krispiga på utsidan och fluffiga på insidan, ugnspotatis är ett enkelt tillbehör som passar till i stort sett alla måltider! Lägg till dina favoritkryddor baserat på vad som finns i ditt kryddskåp eller vilka örter som växer i din trädgård!

Ugnspotatis

Denna ugnspotatis är väldigt enkel att göra, så du kan få en läcker sidorätt med minimalt arbete!

Du kan använda torkade örter men om du har färska till hands, använd dem för all del! Jag tycker att den höga temperaturen kan få färsk vitlök att brännas, så rostad potatis är ett av de enda ställena jag verkligen gillar att använda vitlökspulver istället för färsk.

Var gärna kreativ med kryddorna på dessa enkla ugnspotatisar, de passar utmärkt till i stort sett vad som helst!

Att skala eller inte skala? Även om du kan skala potatis innan du steker den, behöver du definitivt inte skala den när det kommer till ugnspotatis! Jag personligen älskar smaken som skalet tillför och jag älskar utseendet och färgen på skalpotatis också!

Jag rostar oftast ugnspotatis vid 220°C eftersom jag älskar hur den blir knaprig på utsidan. Beroende på vad du mer har på gång i ugnen kan du ugnsrosta din ugnspotatis på lägre temperatur om det behövs (men du kan behöva längre rostningstid).

Alla typer av potatis fungerar i detta recept och att skala potatisen är valfritt. Här nedanför kommer receptet! Smaklig måltid!

Ugnspotatis

Receptet – Så gör du:

Ugnspotatis

4.3/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Krispiga på utsidan och fluffiga på insidan, ugnspotatis är ett enkelt tillbehör som passar till i stort sett alla måltider! Lägg till dina favoritkryddor baserat på vad som finns i ditt kryddskåp eller vilka örter som växer i din trädgård!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 30 minuter
Totalt 35 minuter
Portioner 6 personer

Ingredienser
 

  • 900 g skalad eller oskalad potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 3 msk hackade färska örter (rosmarin, persilja, timjan, basilika)
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt och peppar enligt smak

Instruktioner

  • Värm ugnen till 220°C.
  • Skala eller skrubba potatisen och skär upp i 2,5 cm stora bitar.
  • Om tiden tillåter, blötlägg potatisen i kallt vatten i upp till 1 timme. (Detta tar bort stärkelse och ger en mer luftig ugnspotatis). Häll av och torka potatisen om det behövs.
  • Blanda potatis, olivolja, örter och kryddor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda i 30-35 minuter tills den fått färg och är mjuk.
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Ugnspotatis

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar