Ugnspotatis – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnspotatis.

Krispiga på utsidan och fluffiga på insidan, ugnspotatis är ett enkelt tillbehör som passar till i stort sett alla måltider! Lägg till dina favoritkryddor baserat på vad som finns i ditt kryddskåp eller vilka örter som växer i din trädgård!

Ugnspotatis

Denna ugnspotatis är väldigt enkel att göra, så du kan få en läcker sidorätt med minimalt arbete!

Du kan använda torkade örter men om du har färska till hands, använd dem för all del! Jag tycker att den höga temperaturen kan få färsk vitlök att brännas, så rostad potatis är ett av de enda ställena jag verkligen gillar att använda vitlökspulver istället för färsk.

Var gärna kreativ med kryddorna på dessa enkla ugnspotatisar, de passar utmärkt till i stort sett vad som helst!

Att skala eller inte skala? Även om du kan skala potatis innan du steker den, behöver du definitivt inte skala den när det kommer till ugnspotatis! Jag personligen älskar smaken som skalet tillför och jag älskar utseendet och färgen på skalpotatis också!

Jag rostar oftast ugnspotatis vid 220°C eftersom jag älskar hur den blir knaprig på utsidan. Beroende på vad du mer har på gång i ugnen kan du ugnsrosta din ugnspotatis på lägre temperatur om det behövs (men du kan behöva längre rostningstid).

Alla typer av potatis fungerar i detta recept och att skala potatis är valfritt.

Ingredienser (6 portioner)

  • 900 g skalad eller oskalad potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 3 msk hackade färska örter (rosmarin, persilja, timjan, basilika)
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt och peppar enligt smak

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 220°C.
  2. Skala eller skrubba potatisen och skär upp i 2,5 cm stora bitar.
  3. Om tiden tillåter, blötlägg potatisen i kallt vatten i upp till 1 timme. (Detta tar bort stärkelse och ger en mer luftig ugnspotatis). Häll av och torka potatisen om det behövs.
  4. Blanda potatis, olivolja, örter och kryddor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  5. Grädda i 30-35 minuter tills den fått färg och är mjuk.
Ugnspotatis

Ugnspotatis

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på ugnspotatis. Krispiga på utsidan och fluffiga på insidan, ugnspotatis är ett enkelt tillbehör som passar till i stort sett alla måltider! Lägg till dina favoritkryddor baserat på vad som finns i ditt kryddskåp eller vilka örter som växer i din trädgård!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 35 minuter
Portioner 6 personer

Ingredienser
  

  • 900 g skalad eller oskalad potatis
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 3 msk hackade färska örter (rosmarin, persilja, timjan, basilika)
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt och peppar enligt smak

Instruktioner

  • Värm ugnen till 220°C.
  • Skala eller skrubba potatisen och skär upp i 2,5 cm stora bitar.
  • Om tiden tillåter, blötlägg potatisen i kallt vatten i upp till 1 timme. (Detta tar bort stärkelse och ger en mer luftig ugnspotatis). Häll av och torka potatisen om det behövs.
  • Blanda potatis, olivolja, örter och kryddor på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda i 30-35 minuter tills den fått färg och är mjuk.
Keyword Ugnspotatis

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning