I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på tzatziki med gräddfil!
Denna färska tzatziki med gräddfil livar upp alla måltider! Rik, krämig och full av friska smaker.
När man gör tzatziki på gräddfil använder man gräddfil istället för yoghurt, så att såsen får en mildare och krämigare konsistens. Tzatziki gjord på gräddfil görs genom att blanda gräddfil, gurka, vitlök, olivolja och gärna en skvätt citron till en jämn och smakrik sås. Därefter ställer man såsen i kylskåpet tills den har tjocknat lite, och fått en lenare och krämigare konsistens.
Tzatziki gjord på gräddfil serveras vanligtvis som en dipp till snacks eller grönsaker, men den kan också användas som en sås till kött, fisk eller grönsaker. Generellt sett är tzatziki gjord på gräddfil en god och smakrik sås som passar bra till många olika maträtter. Ofta uppskattas denna såsen ihop med potatis, grillat kött eller grönsaker.
När du har blandat ihop din tzatziki med gräddfil så finns det oändligt många sätt att använda den. Njut av den som en dipp med färska grönsaker och pitabröd eller kex eller exempelvis till grillat eller medelhavsmat.
Du kan också tillsätta denna tzatziki med gräddfil till pitabröd, servera den tillsammans med en medelhavssallad som tabbouleh eller couscoussallad, eller toppa den på falafel, grillspett, falafelburgare eller tunnbröd.
Receptet – Så gör du:
Tzatziki med gräddfil
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 3 dl gräddfil
- 1 dl finhackad gurka
- ½ msk olivolja
- ¼ tsk salt
- 1 st krossad vitlök
- valfritt: 1 tsk torkad dill (eller 1 msk färsk dill)
- valfritt: 1 tsk torkad mynta (eller 1 msk färsk mynta)
Instruktioner
- Tillsätt gräddfilen i en skål.
- Pressa vitlöken och rör ned i gräddfilen tillsammans med olivolja och salt. Tillsätt även valfritt antingen dill och/eller mynta.
- Hacka gurkan i små tärningar och lägg i den i tzatzikin.
- Färdigt! Låt din tzatziki med gräddfil stå i kylen fram till servering.
- Njut av din tzatziki med gräddfil!