Tunnbröd i ugn – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på tunnbröd i ugn!

Det är svårt att äta att något godare än nybakat tunnbröd, speciellt med smör! Det är faktiskt rätt enkelt att göra sitt egna tunnbröd hemma i ugnen, och det krävs inte särskilt avancerade ingredienser. Så här gör du!

Tunnbröd är för många en klassiker, och går att göra i ugnen. Tillbehören som man kan ha till tunnbröden är många och ibland känns det som att bara fantasin sätter gränserna.

Väldigt trevligt att baka tunnbröd och sedan njuta av resultatet: härligt mjukt, varmt, nygräddat tunnbröd, perfekt redo för ditt favoritpålägg eller tillbehör!

Det är frivilligt att tillsätta ens favoritkryddor till receptet. Exempelvis kanske man vill ha diverse julkryddor i brödet om man gör tunnbrödet till jul eller så. Detta är inte ett krav, jag tycker det blir riktigt gott enligt basreceptet nedan!

Tunnbröd i ugn

Receptet – Så gör du:

Tunnbröd i ugn

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Det är svårt att äta att något godare än nybakat tunnbröd, speciellt med smör! Det är faktiskt rätt enkelt att göra sitt egna tunnbröd hemma i ugnen, och det krävs inte särskilt avancerade ingredienser. Så här gör du!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 12 tunnbröd

Ingredienser
 

  • 150 g smör eller margarin
  • 6 dl mjölk (grönt mjölkpaket, lågfett)
  • 2 dl vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 tsk salt
  • 1 dl ljus sirap
  • 450 g rågsikt
  • 550 g vetemjöl

Instruktioner

  • Smält matfettet, och tillsätt sedan mjölken och vattnet. Värm på medelvärme i cirka 1 minut, eller tills blandningen nått 40 grader Celsius.
  • Smula ner jästen i en skål och häll över smörblandningen från pannan. Rör om så jästen löser upp sig, och tillsätt sedan sockret tillsammans med sirapen.
  • Tillsätt rågsikt och vetemjöl, bit för bit, samtidigt som du arbetar till en smidig deg. Täck över med bakduk och låt jäsa i ungefär en halvtimme.
  • Efter 30 minuter, sätt in en osmord plåt i ugnen och sätt den på 250 grader Celsius. På en mjölad plan arbetsyta, dela upp degen som fått stå och jäsa i 12 bitar. Degen har en tendens att kunna vara lös, tillsätt då rikligt med mjöl på ytan.
  • Ta nu dina 12 stycken degbitar och kavla ut varje degbit till en tunn kaka, med en tjocklek på ca 3 mm. Nagga med antingen kavel eller exempelvis gaffel.
  • Lägg tunnbröden på den heta plåten (så de inte överlappar, gör i flera omgångar) och grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter.
  • När bröden är klara, placera på ett ställe där de håller sig varma, ex under en duk. Bröden kan vikas och frysas.
  • Njut av dina tunnbröd!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Tunnbröd i ugn

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar