I denna artikel ger jag mitt bästa recept på tunnbröd i ugn!
Det är svårt att äta att något godare än nybakat tunnbröd, speciellt med smör! Det är faktiskt rätt enkelt att göra sitt egna tunnbröd hemma i ugnen, och det krävs inte särskilt avancerade ingredienser. Så här gör du!
Tunnbröd är för många en klassiker, och går att göra i ugnen. Tillbehören som man kan ha till tunnbröden är många och ibland känns det som att bara fantasin sätter gränserna.
Väldigt trevligt att baka tunnbröd och sedan njuta av resultatet: härligt mjukt, varmt, nygräddat tunnbröd, perfekt redo för ditt favoritpålägg eller tillbehör!
Det är frivilligt att tillsätta ens favoritkryddor till receptet. Exempelvis kanske man vill ha diverse julkryddor i brödet om man gör tunnbrödet till jul eller så. Detta är inte ett krav, jag tycker det blir riktigt gott enligt basreceptet nedan!
Receptet – Så gör du:
Tunnbröd i ugn
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 150 g smör eller margarin
- 6 dl mjölk (grönt mjölkpaket, lågfett)
- 2 dl vatten
- 50 g färsk jäst
- 1,5 dl strösocker
- 2 tsk salt
- 1 dl ljus sirap
- 450 g rågsikt
- 550 g vetemjöl
Instruktioner
- Smält matfettet, och tillsätt sedan mjölken och vattnet. Värm på medelvärme i cirka 1 minut, eller tills blandningen nått 40 grader Celsius.
- Smula ner jästen i en skål och häll över smörblandningen från pannan. Rör om så jästen löser upp sig, och tillsätt sedan sockret tillsammans med sirapen.
- Tillsätt rågsikt och vetemjöl, bit för bit, samtidigt som du arbetar till en smidig deg. Täck över med bakduk och låt jäsa i ungefär en halvtimme.
- Efter 30 minuter, sätt in en osmord plåt i ugnen och sätt den på 250 grader Celsius. På en mjölad plan arbetsyta, dela upp degen som fått stå och jäsa i 12 bitar. Degen har en tendens att kunna vara lös, tillsätt då rikligt med mjöl på ytan.
- Ta nu dina 12 stycken degbitar och kavla ut varje degbit till en tunn kaka, med en tjocklek på ca 3 mm. Nagga med antingen kavel eller exempelvis gaffel.
- Lägg tunnbröden på den heta plåten (så de inte överlappar, gör i flera omgångar) och grädda i mitten av ugnen i 3-4 minuter.
- När bröden är klara, placera på ett ställe där de håller sig varma, ex under en duk. Bröden kan vikas och frysas.
- Njut av dina tunnbröd!