Tulumba (Tulumbe) – Recept

5/5 baserat på 3 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på tulumba-bakelser (även kallade tulumbe)!

Jag är helt förälskad i dessa härliga bakverk från Medelhavet och Balkan! De är avlånga, saftiga och söta, och gjorda på en gyllene och krispigt friterad deg. Den friterade degen doppas sedan i en ljuvligt god och söt sirap, och resultatet ger en riktigt god kaka till fikat!

Tulumba eller tulumbe är ljuvliga bakverk från Medelhavet och Balkanhalvön! Dessa degknyten friteras i olja och doppas sedan i en sockersirap, och överraskande nog är de krispiga, mjuka och saftiga på samma gång! Detta gör tulumba så goda!

Man kan tillsätta lite kanel till sockersirapen för ytterligare en ljuvlig smak, men det är inte ett måste!

Om man som jag gillar att testa söta och goda recept så är tulumba ett recept som jag varmt rekommenderar att testa! Testa gärna receptet nedan som jag har delat upp i tre olika delar: sockersirapen, degen, och sedan friteringen (som kan göras i antingen en gryta, kastrull, eller panna).

Tulumba (Tulumbe)

Receptet – Så gör du:

Tulumba (Tulumbe)

5/5 baserat på 3 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Jag är helt förälskad i dessa härliga bakverk från Medelhavet och Balkan, kallade tulumba eller tulumbe! De är avlånga, saftiga och söta, och gjorda på en gyllene och krispigt friterad deg. Den friterade degen doppas sedan i en ljuvligt god och söt sirap, och resultatet ger en riktigt god kaka till fikat!
Förberedelser 25 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
 

Sockersirapen

  • 7,5 dl strösocker
  • 5 dl vatten
  • 2 msk citronsaft
  • 1 tsk kanel (valfritt)

Degen

  • 5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 st ägg
  • 3 msk mannagryn
  • 1 msk citronsaft

För fritering

  • solrosolja

Instruktioner

  • Sirapen: Förbered först sirapen. Koka upp vattnet och sockret i en gryta eller kastrull av lämplig storlek och låt puttra i cirka 30 till 35 minuter, tills det blir en mörkare blandning. Om du vill, tillsätt lite kanel. Rör ner citronsaften och låt sirapen svalna till rumstemperatur. För sedan över sirapen till kylen för att svalna helt och fortsätt med följande recept.
  • Degen: Häll vatten, smör, strösocker och salt i en kastrull och låt koka upp. Sänk nu värmen till låg och rör ner mjölet, blanda kraftigt med en träslev i 4-5 minuter.
  • Ta bort från värmen och låt degen svalna i cirka 5 minuter. Tillsätt äggen ett och ett med 2 minuters mellanrum och blanda efter varje med en elvisp. Tillsätt nu citronsaft och mannagryn och blanda i ytterligare 5 minuter på högsta hastighet med elvisp. Degen ska vara blank och kladdig.
  • Ta en stor stekpanna, tillsätt rikligt med solrosolja och börja värma upp den till hög temperatur. Överför degen till en spritspåse med stjärnmunstycke. Spritsa stänger ner i oljan och klipp av varje bit med en sax.
  • Fritera tills dina tulumba blir krispiga och gyllene. Vänd dem vid behov, så de tillagas jämnt.
  • Låt färdiga tulumbas läggas för att torkas av på hushållspapper och låt svalna något i 2-3 minuter. Doppa dem sedan i den kalla sirapen en i taget och servera.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Tulumba, Tulumba (Tulumbe), Tulumbe

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar