Torkade trattkantareller – Recept

I den här artikeln går vi igenom ett recept på hur man torkar trattkantareller, utan att behöva en massa köksutrustning. Att leta efter trattkantarellsvampar är en rolig och spännande aktivitet att på hösten. Trattkantareller är bara en av många matsvampar, som kan tillagas och ätas färska, eller torkas för att konserveras och ätas senare. Idag delar jag med dig hur lätt det är att torka ut dina trattkantarellsvampar.

Det finns så mycket man kan göra med färska och torkade trattkantarellsvampar att det är helt galet! Jag är lite av en nybliven svampfantast och plockade massvis med trattkantareller nyligen, så jag undersökte hur man torkar dem för att lära mig hur man bevarar dem bäst.

Det finns två alternativ för att bevara din trattkantarellsvamp. Först kan du frysa dem, eller så kan du torka dem. Jag ska kort berätta varför jag valde att torka mina trattkantarellsvampar.

Att torka svamp kräver ingen elektricitet för att lagra, och jag kan lagra mycket mer torkad svamp i en burk jämfört med i frysen. Det finns också extra näringsmässiga fördelar med att torka trattkantarellerna. Fibrer, kolhydrater och mineraler förändras inte under uttorkningsprocessen, och svampen smakar sötare eftersom de naturliga sockerarterna är mer koncentrerade.

Du kan använda den torkade trattkantarellen i massvis av rätter. Smula exempelvis över en pasta, ha i en sås, i pajer, eller servera tillsammans med andra grönsaker.

Så här gör du, antingen med dehydrator, ugn, eller via lufttorkning!

Instruktioner

 1. Rengör trattkantarellsvamparna genom att försiktigt borsta bort jord, grus och annat smuts. Du kan även skölja dem rena i exempelvis ett durkslag.
 2. Dela upp svamparna i grova bitar, dela dem ungefär på hälften. Torka av sköljda svampar med en köksduk eller hushållspapper innan du går vidare till torkning.
 3. I dehydrator: placera ut svamparna på gallren och torka på medeleffekt i 7-10 timmar. Håll koll om de är helt torra mot slutet.
 4. I ugn: Ställ ugnen på lägsta värme (under 50 grader) och placera dina svampar på ett galler. Låt torka i ungefär ett dygn, vänd efter halva tiden.
 5. Lufttorka: Placera trattkantarellerna (utan att de är blöta) på ett bakplåtspapper och låt lufttorka i en vecka. Ställ gärna ovanpå en säker värmekälla, exempelvis ett element. Vänd på dem varje dag.
 6. Förvara i en lufttät glasburk.
torkade trattkantareller

Torkade trattkantareller

Trattkantareller är bara en av många matsvampar, som kan tillagas och ätas färska, eller torkas för att konserveras och ätas senare. Idag delar jag med dig hur lätt det är att torka ut dina trattkantarellsvampar.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 d
Total tid 1 d 15 minuter
Portioner 1 svampskörd

Utrustning

 • dehydrator (valfri)
 • ugn (valfri)
 • lufttorkning (valfri)

Ingredienser
  

 • valfri mängd trattkantrareller

Instruktioner

 • Rengör trattkantarellsvamparna genom att försiktigt borsta bort jord, grus och annat smuts. Du kan även skölja dem rena i exempelvis ett durkslag.
 • Dela upp svamparna i grova bitar, dela dem ungefär på hälften. Torka av sköljda svampar med en köksduk eller hushållspapper innan du går vidare till torkning.
 • I dehydrator: placera ut svamparna på gallren och torka på medeleffekt i 7-10 timmar. Håll koll om de är helt torra mot slutet.
 • I ugn: Ställ ugnen på lägsta värme (under 50 grader) och placera dina svampar på ett galler. Låt torka i ungefär ett dygn, vänd efter halva tiden.
 • Lufttorka: Placera trattkantarellerna (utan att de är blöta) på ett bakplåtspapper och låt lufttorka i en vecka. Ställ gärna ovanpå en säker värmekälla, exempelvis ett element. Vänd på dem varje dag.
 • Förvara i en lufttät glasburk.
Keyword torkade trattkantareller

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning