Tjädergryta – Recept

5/5 baserat på 6 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på tjädergryta!

En otroligt god, krämig och smakrik tjädergryta som tar vara på tjäderns utpräglade viltsmak.

Tjäder är en av de typer av skogshöns som har en riktigt god, utpräglad smak. Perfekt till en tjädergryta som denna som är härligt krämig, värmande och mättande.

Jag gillar denna gryta, för den görs på väl utvalda men enkla ingredienser som alla spelar väl tillsammans. Testa jättegärna receptet här nedanför. Jag hoppas ni gillar det lika mycket som vi gör!

Tjädergryta

Receptet - Så gör du:

Tjädergryta

5/5 baserat på 6 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

En otroligt god, krämig och smakrik tjädergryta som tar vara på tjäderns utpräglade viltsmak.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 st välhängd tjäder
  • 2 dl vatten
  • 3 msk viltfond eller annan fond
  • 3 dl grädde
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 2 tsk soja
  • 1 tsk torkad timjan
  • kantareller (eller champinjoner)
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Börja med att stycka tjädern. Tärna köttet i aptitliga bitar.
  • Bryn tjäderbitarna i smör i stekpanna lite lätt så de blir gyllenbruna och inte är råa någonstans, för sedan över till en gryta.
  • Tillsätt vatten, fond, soja, grädde, vinbärsgelé, salt och peppar till grytan.
  • Koka upp grytan och låt puttra i några minuter. Smaka av en bit tjäder, är den seg, låt puttra en stund till.
  • Borsta av och hacka kantarellerna. Bryn kantarellerna i smör i en stekpanna. Salta lätt och fortsätt steka så att vätskan försvinner. Tillsätt svampen till grytan.
  • Färdigt! Servera gärna med potatis/ris, ugnsrostade rotsaker och gärna gelé!
Måltid Huvudrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Tjädergryta

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar