Tekakor i långpanna – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på tekakor i långpanna!

Jag har nyligen bakat en massa tekakor, för de är så himla goda! I långpanna så går det faktiskt ännu fortare att få riktigt goda hemmagjorda tekakor på bordet. Så här gör du.

Dessa tekakor i långpanna är otroligt goda i all sin enkelhet, och passar med de flesta smörgåspålägg. Jag älskar tekakor med en skiva ost och några skivor gurka, men det är bara ett av många sätt att servera dem på.

Det är nästan obligatoriskt att skära upp en tekaka i långpannan precis efter att de kommit ut ur ugnen och svalnat en aning, gärna med smör. Den smaken och fluffiga värmen tekakan besitter precis efter att de gräddats är svårslagen!

Vad utmärker tekakor i långpanna då? Jo, det är samma goda smak som andra tekakor, men de går lite snabbare att göra då man inte behöver skära ut de runda formerna. Man kan med en långpanna direkt tillsätta degen i långpannan, låta den jäsa, och sen grädda, vilket sparar åtminstone 10 minuter!

Tekakor i långpanna

Receptet – Så gör du:

Tekakor i långpanna

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Jag har nyligen bakat en massa tekakor, för de är så himla goda! I långpanna så går det faktiskt ännu fortare att få riktigt goda hemmagjorda tekakor på bordet. Så här gör du.
Förberedelser 10 minuter
Tillagning 50 minuter
Totalt 1 timme
Portioner 1 långpanna

Ingredienser
 

  • 50 g jäst eller 1 paket (påse) torrjäst
  • 100 g smör
  • 1 st ägg
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 2,5 msk strösocker
  • 13 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Smula jästen i en bunke tillsammans med 1 msk mjöl. Låt stå i minst 5 minuter medan du gör nästa steg.
  • Smält smöret i en skål i micro eller i en kastrull, och blanda sedan med mjölk och vatten i en skål.
  • Blanda jästen med smörblandningen. Tillsätt sedan, ägg, socker och salt.
  • Ta fram en elvisp med degkrokarna påkopplade. Tillsätt lite av mjölet åt gången och blanda in med degkroksvispen. Degen ska vara enhetlig och fast när allt mjöl har tillsatts.
  • Ställ degen i bunken under en köksduk i 25 minuter. 
  • På en mjölad plan arbetsyta, ha ut degen och kavla ut den till ett degtäcke med en tjocklek på cirka 1 cm, eller så den fyller upp en bakplåt. Klä en bakplåt med bakpapper, och för över degtäcket till en bakplåten.
  • Skåra degen i cirka 20 rutor med hjälp av en kniv. Låt sedan degen jäsa under köksduk i 25 min en andra gång. Sista 10 minuterna av jäsningen, förvärm ugnen till 225 grader Celsius.
  • Med en gaffel, nagga tekakorna (gör små hål ovanpå dem). Grädda sedan tekakorna i mitten av ugnen i ca 17 minuter, eller tills de har fått fin färg och blivit genomgräddade. Du kan se om de är klara genom att sticka en tandpetare i en tekaka, och om tandpetaren håller sig degfri så borde tekakorna vara klara!
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna och njut av dina tekakor!
Måltid Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Tekakor i långpanna

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar