Sockerkaka i brödform – Recept

4.8/5 baserat på 14 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på sockerkaka i brödform!

Gör en härlig, klassisk sockerkaka i brödform med detta enkla och snabba recept.

Sockerkaka i brödform är en kaka som görs av socker, ägg, mjöl, bakpulver och vaniljsocker. När man gör sockerkaka i just brödform istället för en sockerkaksform, så får kakan får en annorlunda och unik form.

Denna sockerkaka görs genom att man blandar alla ingredienserna till en söt och vaniljsmakande smet. Sedan häller man smeten i en smord och mjölad brödform och gräddar den i ugnen tills den är genomgräddad och lätt gyllenbrun.

Sockerkaka i brödform kan serveras med grädde eller glass som tillbehör, men den kan också ätas som den är som en lätt och söt efterrätt. Generellt sett är sockerkaka i brödform en god och lättlagad dessert som passar bra till många olika tillfällen.

Denna sockerkaka i brödform förgyller varje fikastund och går hem hos alla. Det är en kaka som är enkel att skiva upp och servera till exempelvis kaffet eller saften.

Jag älskar denna sockerkaka i brödform och tycker den är riktigt trevlig. Testa gärna receptet nedan!

Sockerkaka i brödform

Receptet – Så gör du:

Sockerkaka i brödform

4.8/5 baserat på 14 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gör en härlig, klassisk sockerkaka i brödform med detta enkla och snabba recept.
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 35 minuter
Totalt 50 minuter
Portioner 1 brödform

Ingredienser
 

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • ½ dl vatten

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180°C.
  • Vispa ihop rumstempererat smör och socker så det blir pösigt i en stor bunke. Tillsätt äggen och rör om.
  • I en separat skål, blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Tillsätt till smörblandningen och rör om.
  • Tillsätt vatten till blandningen och blanda till en enhetlig, jämn smet.
  • Smöra och bröa en brödform och tillsätt smeten.
  • Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen på 180°C i ca 35-40 minuter. En tandpetare eller spett som sticks ned i kakan ska hålla sig degfritt när sockerkakan är färdig.
  • Ta ut och låt svalna. Njut av din sockerkaka i brödform.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Sockerkaka i brödform

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar