Slaktarbiff i stekpanna – Recept

Här är ett recept på hur du kan tillaga denna godbit! Slaktarbiffen heter på svenska även njurtapp, och har en grovfibrig karaktär med rik köttsmak. Slaktarbiffen heter på engelska butcher’s cut (slaktarens bit), eftersom detta förr i tiden var den biten slaktaren tog åt sig själv och sin familj, och alltså inte sålde.

Slaktarbiffen är en nötstek, och har en sena som går rakt genom köttbiten. Detta är en köttbit som erbjuder lite mer tuggmotstånd, men som också har en väldigt rik köttsmak.

Denna köttbit fungerar utmärkt med marinader. Biten tar från djurets övre mage.

Redskap

  • stekpanna
  • aluminiumfolie (rekommenderat)
  • köttermostat (rekommenderas)

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 bit slaktarbiff (400-800 g)
  • salt och nymalen svartpeppar efter smak
  • 1 msk smält smör (stekning nummer ett)
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 msk smör i kuber (stekning nummer två)

Instruktioner

  1. Ta bort allt extra fett från biffen. Skär försiktigt bort senan som förbinder biffens två halvor och dela upp slaktarbiffen i 2 långa bitar. Skär varje köttbit i hälften (det är en bit som är något åtskild från den större halvan). Skär sedan var och en av de 2 större halvorna i 2 biffar vardera, så att du totalt får 4 bitar. Strö över salt och peppar enligt smak.
  2. Värm stekpannan på hög värme. Tillsätt smöret som ska smältas (1 msk) när pannan är varm och lägg sedan biffarna i pannan. Sänk sedan direkt värmen till medium.
  3. Stek tills slaktarbiffen är brun på alla sidor, samt fast och rödrosa på insidan. En termometer som sätts in i mitten bör ge 52 grader C, efter totalt cirka 12 minuter. Denna köttbit har en slags triangulär form, så cirka 4 minuter per sida är bra.
  4. Låt biffarna vila på en tallrik inlindade i aluminiumfolie och låta temperaturen stiga till 55 grader.
  5. Häll kycklingbuljongen i stekpannan över medelvärme. Rör om med en träslev som skrapar upp de brynta köttbitarna från botten. När buljongen löser upp sig och vätskan börjar minska efter 2 eller 3 minuter, sänk värmen till låg.
  6. Tillsätt balsamvinäger och 2 msk smör. Stek och rör tills smöret smälter. Om vätskan har minskat för mycket, tillsätt en skvätt buljong. Smaka av för att se om såsen behöver lite salt.
  7. Skiva gärna biffarna vid servering.
slaktarbiff banner

Slaktarbiff i stekpanna – recept

Slaktarbiffen heter på engelska butcher's cut (slaktarens bit), eftersom detta förr i tiden var den biten slaktaren tog åt sig själv, och alltså inte sålde. Slaktarbiffen heter på svenska även njurtapp, och har en grovfibrig karaktär med rik köttsmak. Här är ett recept på hur du kan tillaga denna godbit!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 4 portioner

Utrustning

  • Stekpanna
  • aluminiumfolie (rekommenderat)
  • köttermostat (rekommenderas)

Ingredienser
  

  • 1 bit slaktarbiff
  • salt och peppar enligt smak
  • 1 msk smält smör till första stekningen
  • 1,5 dl kycklingbuljong
  • 2 tsk balsamvinäger
  • 2 msk smör till andra stekningen

Instruktioner

  • Ta bort allt extra fett från biffen. Skär försiktigt bort senan som förbinder biffens två halvor och dela upp slaktarbiffen i 2 långa bitar. Skär varje köttbit i hälften (det är en bit som är något åtskild från den större halvan). Skär sedan var och en av de 2 större halvorna i 2 biffar vardera, så att du totalt får 4 bitar. Strö över salt och peppar enligt smak.
  • Värm stekpannan på hög värme. Tillsätt smöret som ska smältas (1 msk) när pannan är varm och lägg sedan biffarna i pannan. Sänk sedan direkt värmen till medium.
  • Stek tills slaktarbiffen är brun på alla sidor, samt fast och rödrosa på insidan. En termometer som sätts in i mitten bör ge 52 grader C, efter totalt cirka 12 minuter. Denna köttbit har en slags triangulär form, så cirka 4 minuter per sida är bra.
  • Låt biffarna vila på en tallrik inlindade i aluminiumfolie och låta temperaturen stiga till 55 grader.
  • Häll kycklingbuljongen i stekpannan över medelvärme. Rör om med en träslev som skrapar upp de brynta köttbitarna från botten. När buljongen löser upp sig och vätskan börjar minska efter 2 eller 3 minuter, sänk värmen till låg.
  • Tillsätt balsamvinäger och 2 msk smör. Stek och rör tills smöret smälter. Om vätskan har minskat för mycket, tillsätt en skvätt buljong. Smaka av för att se om såsen behöver lite salt.
  • Skiva gärna biffarna vid servering.
Keyword slaktarbiff

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning