Schweizisk maräng – Recept

Schweizisk maräng är en stabil, fluffig frosting som bara kräver ett fåtal ingredienser och en smula tålamod, men som resulterar i något som är spektakulärt. Det påminner om en marshmallow med en bredbar konsistens.

Fluffigt, lätt, himmelsk – ja, det låter som beskrivning av ett moln! Det är också så vi skulle beskriva denna mångsidiga schweiziska maräng!

Använd denna schweiziska maräng för att toppa kakor, cupcakes och marängpajer, eller baka den på egen hand för att göra krispiga maränger som är goda som de är.

Vad är en schweizisk maräng?

Den största skillnaden mellan schweizisk maräng och andra maränger är hur den tillagas. Du börjar med att försiktigt värma äggvita och socker över ett varmt vattenbad, och rör om tills sockret är upplöst.

Olöst socker kan resultera i en grynig maräng, så gnugga lite mellan pekfinger och tumme för att testa. Om den känns slät utan synliga sockerkorn är den klar.

Sedan vispar du bara den här blandningen i en stavmixer tills den bildar ljusa vita, fluffiga toppar. Så länge sockret är upplöst är det en ganska säkert att lyckas!

 • Om du vill smaksätta eller lägga till färg på din maräng , tillsätt vanilj (eller andra smakextrakt) eller några droppar matfärg eller gel när marängen når en medelmjuk topp och fortsätt sedan vispa.
 • Gör schweizisk maräng den dag du planerar att använda den

Användning

Jag älskar schweizisk maräng för dess mångsidighet. Den kan ätas som den är eller användas för att frosta en tårta. Du kan också använda dem för att toppa en citronpaj och sedan bruléa kanterna, eller vispa den med mjukt smör för den silkeslenaste (och enligt mig bästa) smörkrämen.

Med allt detta sagt, här är receptet!

Ingredienser

 • 4 stora äggvitor
 • 200 g socker
 • 1 nypa salt
 • 2 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

 1. Blanda äggvitan, sockret och saltet i skålen med en elektrisk visp eller med en handvisp.
 2. Koka upp en kastrull med några centimeter vatten. Ställ vispskålen över det sjudande vattnet, se till att vattnet inte rör vid botten av skålen.
 3. Rör kontinuerligt, men försiktigt, om i blandningen tills äggvitorna är mycket varma och sockret har löst sig, cirka 4 minuter. Testa detta genom att doppa ett finger i blandningen och gnugga det mellan fingrarna – blandningen ska inte längre ha några synliga sockerkorn i sig och ska vara väldigt varm att ta vid.
 4. Vispa marängen igen, denna gång på medelhög hastighet tills den skummar, cirka 2 minuter, i skålen med en elektrisk visp eller för hand.
 5. Öka gradvis hastigheten och vispa tills du uppnår en styv topp som bara sjunker något när du lyfter upp vispen, och botten och sidorna av skålen inte längre känns varma vid beröring, cirka 4 minuter. Tillsätt vaniljextraktet och vispa i några sekunder för att blanda in det.
 6. Spritsa marängerna: Använd en sprits eller fyll upp till 2/3 av en fryspåse med glasyr. Snurra igen toppen av påsen och sätt en gummisnodd eller klämma så att ingenting kan komma ut den vägen. Klipp ett litet hål i ett av hörnen av påsen. Du kan nu klämma ut lite maräng i taget.
 7. Vill du baka dem i ugnen för att göra kakor av marängerna, ställ dem i ugnen på 80-90 grader Celsius i 45-60 minuter.
 8. Schweizisk maräng är godast när den används direkt och serveras samma dag. Kyl den inte i stora mängder, annars kommer den att förlora sin lätthet och form.
 9. Däremot kan du frosta din tårta eller dina cupcakes och kyla över natten om det behövs; marängen blir mindre luftig dagen efter, men ändå fin.
schweizisk maräng

Schweizisk maräng

Schweizisk maräng är en stabil, fluffig frosting som bara kräver ett fåtal ingredienser och en smula tålamod, men som resulterar i något som är spektakulärt. Det påminner om en marshmallow med en bredbar konsistens.
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 1 sats

Utrustning

 • visp

Ingredienser
  

 • 4 st äggvitor
 • 200 g socker
 • 1 nypa salt
 • 2 tsk vaniljextrakt

Instruktioner

 • Blanda äggvitan, sockret och saltet i skålen med en elektrisk visp eller med en handvisp.
 • Koka upp en kastrull med några centimeter vatten. Ställ vispskålen över det sjudande vattnet, se till att vattnet inte rör vid botten av skålen.
 • Rör kontinuerligt, men försiktigt, om i blandningen tills äggvitorna är mycket varma och sockret har löst sig, cirka 4 minuter. Testa detta genom att doppa ett finger i blandningen och gnugga det mellan fingrarna – blandningen ska inte längre ha några synliga sockerkorn i sig och ska vara väldigt varm att ta vid.
 • Vispa marängen igen, denna gång på medelhög hastighet tills den skummar, cirka 2 minuter, i skålen med en elektrisk visp eller för hand.
 • Öka gradvis hastigheten och vispa tills du uppnår en styv topp som bara sjunker något när du lyfter upp vispen, och botten och sidorna av skålen inte längre känns varma vid beröring, cirka 4 minuter. Tillsätt vaniljextraktet och vispa i några sekunder för att blanda in det.
 • Spritsa marängerna: Använd en sprits eller fyll upp till 2/3 av en fryspåse med glasyr. Snurra igen toppen av påsen och sätt en gummisnodd eller klämma så att ingenting kan komma ut den vägen. Klipp ett litet hål i ett av hörnen av påsen. Du kan nu klämma ut lite maräng i taget.
 • Vill du baka dem i ugnen för att göra kakor av marängerna, ställ dem i ugnen på 80-90 grader Celsius i 45-60 minuter.
 • Schweizisk maräng är godast när den används direkt och serveras samma dag. Kyl den inte i stora mängder, annars kommer den att förlora sin lätthet och form.
 • Däremot kan du frosta din tårta eller dina cupcakes och kyla över natten om det behövs; marängen blir mindre luftig dagen efter, men ändå fin.
Keyword schweizisk maräng

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning