Samosas med filodeg – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på samosas med filodeg!

Samosas är ljuvligt goda som en lätt huvudrätt med sallad, som eftermiddagssnacks, eller som en förrätt. De görs enkelt med filodeg och är fyllda med lätt kryddad potatis. Sedan ugnsbakas de snabbt tills de är knapriga och härligt gyllene!

Instruktioner till att vika samosas!
Så här viker du dina samosas i detta recept! Använd som hjälp till receptet nedan!

Jag har nyligen gått och blivit fullständigt förtjust i detta recept på samosas med filodeg! Det är små degknyten med ursprung i Indien, som i detta otroligt goda recept innehåller härlig potatis.

De är riktigt mångsidiga och jag tycker de är goda som mellanmål, förrätt, aptitretare, eller en enkel middag när man inte är super hungrig men ändå vill ha något lätt.

Jag gör mina samosas med filodeg då jag tycker det är enklast och bäst. Inga svåra ingredienser krävs heller, oftast har man det mesta enkelt tillgängligt!

Samosas med filodeg

Receptet – Så gör du:

Samosas med filodeg

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Samosas är ljuvligt goda som en lätt huvudrätt med sallad, som eftermiddagssnacks, eller som en förrätt. De görs enkelt med filodeg och är fyllda med lätt kryddad potatis. Sedan ugnsbakas de snabbt tills de är knapriga och härligt gyllene!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 15 minuter
Totalt 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 6 st filodeg
  • lite smält smör eller margarin till att pensla degens kanter
  • rapsolja till en sista pensling innan gräddning

Potatisfyllning

  • 450 g (ca 5 dl) mosad kokt potatis
  • 1 st gul lök (hackad och stekt)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ dl koriander (eller hackad persilja)

Instruktioner

Fyllningen

  • Skala och tärna potatisen i lika stora tärningar, cirka 4 cm stora kuber. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Låt koka i cirka 10 till 12 minuter tills potatisen är mjuk vid beröring med gaffel. Låt rinna av i ett durkslag och lägg tillbaka potatisen i kastrull och låt stå på låg värme i ytterligare två minuter under omrörning. Ta sedan av värmen och låt svalna.
  • Stek hackad gul lök i olja i en stekpanna så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
  • Krossa potatisen och kombinera med stekt lök, salt, peppar, gurkmeja och hackad persilja eller koriander i en skål. Blanda väl. Smaka av och justera kryddningen.

Att göra sina samosas

  • Sätt ugnen på 200°C. Förbered en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ha redo.
  • Skär varje filodegsark i tre lika stora rektanglar på längden. Det går bra att börja med ett åt gången för att spara utrymme i köket.
  • Pensla filodegsrektanglarnas kanter med lite lätt avsvalnat smör eller margarin och tillsätt mellan 1-2 msk fyllning i ena hörnet av rektangeln (se instruktionsbilden i artikeln för hjälp)!
  • Vik nu enligt instruktionerna i artikeln ovan! Lägg färdigvikta samosas på plåten. Repetera för alla filodegsark.
    Instruktioner till att vika samosas!
  • Pensla dina samosas med lite rapsolja. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200°C i 15-18 minuter, eller tills de har fått gyllene färg.
  • Färdigt! Njut av dina samosas, gärna med en sallad och god dippsås!
Måltid Förrätt, Huvudrätt, Smårätter, Tilltugg
Kök Indiskt, Svenskt
Nyckelord Samosas, Samosas med filodeg

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar