Samosas med filodeg – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på samosas med filodeg!

Samosas är ljuvligt goda som en lätt huvudrätt med sallad, som eftermiddagssnacks, eller som en förrätt. Dessa samosas görs enkelt med filodeg och är fyllda med lätt kryddad potatis. Ugnsbakas snabbt tills de är knapriga och härligt gyllene!

Instruktioner till att vika samosas!
Så här viker du dina samosas i detta recept! Använd som hjälp till receptet nedan!

Jag har nyligen gått och blivit fullständigt förtjust i detta recept på samosas med filodeg! Det är små degknyten med ursprung i Indien, som i detta otroligt goda recept innehåller härlig potatis.

De är riktigt mångsidiga och jag tycker de är goda som mellanmål, förrätt, aptitretare, eller en enkel middag när man inte är super hungrig men ändå vill ha något lätt.

Jag gör mina samosas med filodeg då jag tycker det är enklast och bäst. Inga svåra ingredienser krävs heller, oftast har man det mesta enkelt tillgängligt!

Allt med detta recept på samosas med filodeg är superenkelt att göra och jag hoppas att du gillar det!

Kort sagt så älskar jag detta recept på samosas och tycker det är riktigt värt att göra. Helt klart det bästa receptet på samosas enligt mig helt enkelt. Testa gärna receptet nedan!

Ingredienser (samosas till 4 personer)

  • 6 ark filodeg
  • lite smält smör eller margarin till att pensla degens kanter
  • rapsolja till en sista pensling innan gräddning

Fyllning

  • 450 g (ca 5 dl) mosad kokt potatis
  • 1 gul lök (hackad och stekt)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl koriander (eller hackad persilja)

Instruktioner

Fyllningen

  1. Skala och tärna potatisen i lika stora tärningar, cirka 4 cm stora kuber. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Låt koka i cirka 10 till 12 minuter tills potatisen är mjuk vid beröring med gaffel. Låt rinna av i ett durkslag och lägg tillbaka potatisen i kastrull och låt stå på låg värme i ytterligare två minuter under omrörning. Ta sedan av värmen och låt svalna.
  2. Stek hackad gul lök i olja i en stekpanna så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
  3. Krossa potatisen och kombinera med stekt lök, salt, peppar, gurkmeja och hackad persilja eller koriander i en skål. Blanda väl. Smaka av och justera kryddningen.

Att göra sina samosas

  1. Sätt ugnen på 200°C. Förbered en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ha redo.
  2. Skär varje filodegsark i tre lika stora rektanglar på längden. Det går bra att börja med ett åt gången för att spara utrymme i köket.
  3. Pensla filodegsrektanglarnas kanter med lite lätt avsvalnat smör eller margarin och tillsätt mellan 1-2 msk fyllning i ena hörnet av rektangeln (se instruktionsbilden i artikeln för hjälp)!
  4. Vik nu enligt instruktionerna i artikeln ovan! Lägg färdigvikta samosas på plåten. Repetera för alla filodegsark.
  5. Pensla dina samosas med lite rapsolja. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200°C i 15-18 minuter, eller tills de har fått gyllene färg.
  6. Färdigt! Njut av dina samosas, gärna med en sallad och god dippsås!
Samosas med filodeg

Samosas med filodeg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på samosas med filodeg! Samosas är ljuvligt goda som en lätt huvudrätt med sallad, som eftermiddagssnacks, eller som en förrätt. Dessa samosas görs enkelt med filodeg och är fyllda med lätt kryddad potatis. Ugnsbakas snabbt tills de är knapriga och härligt gyllene!
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 45 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

  • 6 st filodeg
  • lite smält smör eller margarin till att pensla degens kanter
  • rapsolja till en sista pensling innan gräddning

Potatisfyllning

  • 450 g (ca 5 dl) mosad kokt potatis
  • 1 st gul lök (hackad och stekt)
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • ½ dl koriander (eller hackad persilja)

Instruktioner

Fyllningen

  • Skala och tärna potatisen i lika stora tärningar, cirka 4 cm stora kuber. Koka potatisen i en stor kastrull med saltat vatten. Låt koka i cirka 10 till 12 minuter tills potatisen är mjuk vid beröring med gaffel. Låt rinna av i ett durkslag och lägg tillbaka potatisen i kastrull och låt stå på låg värme i ytterligare två minuter under omrörning. Ta sedan av värmen och låt svalna.
  • Stek hackad gul lök i olja i en stekpanna så den blir genomskinlig och precis börjar få lite färg.
  • Krossa potatisen och kombinera med stekt lök, salt, peppar, gurkmeja och hackad persilja eller koriander i en skål. Blanda väl. Smaka av och justera kryddningen.

Att göra sina samosas

  • Sätt ugnen på 200°C. Förbered en bakplåt klädd med bakplåtspapper och ha redo.
  • Skär varje filodegsark i tre lika stora rektanglar på längden. Det går bra att börja med ett åt gången för att spara utrymme i köket.
  • Pensla filodegsrektanglarnas kanter med lite lätt avsvalnat smör eller margarin och tillsätt mellan 1-2 msk fyllning i ena hörnet av rektangeln (se instruktionsbilden i artikeln för hjälp)!
  • Vik nu enligt instruktionerna i artikeln ovan! Lägg färdigvikta samosas på plåten. Repetera för alla filodegsark.
    Instruktioner till att vika samosas!
  • Pensla dina samosas med lite rapsolja. Grädda sedan i mitten av ugnen på 200°C i 15-18 minuter, eller tills de har fått gyllene färg.
  • Färdigt! Njut av dina samosas, gärna med en sallad och god dippsås!
Keyword Samosas, Samosas med filodeg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning