I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på hemmagjord salmbärssylt (blåhallonsylt).
Salmbärssylt äts ofta med saffranspannkaka, och är en gotländsk specialitet.
Bäret kallas också blåhallon vilket är dess andra namn, och bäret växer vilt på Gotland och i södra delarna av Sverige.
Bäret smakar som ett mellanting mellan hallon och björnbär. Salmbärssylt säljs på Gotland och ibland även i delikatessbutiker.
Så här gör du salmbärssylt på egen hand!
Ingredienser (1 burk)
- 500 g salmbär (blåhallon)
- 250 g socker
- 1/2 tsk atamon (flytande konservering)
Instruktioner
- Koka upp bär och socker i en vid kastrull. låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
- Skumma av sylten kontinuerligt och noga.
- Blanda i atamon (konserveringsmedlet), och häll den heta sylten i en ren burk. Fyll burken till fullo. Skruvar du på locken medan sylten är varm så håller den faktiskt längre.
- Äts vanligtvis med saffranspannkaka på Gotland!

Salmbärssylt
Ingredienser
- 500 g salmbär (blåhallon)
- 250 g socker
- ½ tsk atamon (flytande konservering)
Instruktioner
- Koka upp bär och socker i en vid kastrull. låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
- Skumma av sylten kontinuerligt och noga.
- Blanda i atamon (konserveringsmedlet), och häll den heta sylten i en ren burk. Fyll burken till fullo. Skruvar du på locken medan sylten är varm så håller den faktiskt längre.
- Äts vanligtvis med saffranspannkaka på Gotland!