I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på hemmagjord salmbärssylt (blåhallonsylt).
Salmbärssylt äts ofta med saffranspannkaka, och är en gotländsk specialitet.
Bäret kallas också blåhallon vilket är dess andra namn, och bäret växer vilt på Gotland och i södra delarna av Sverige.
Bäret smakar som ett mellanting mellan hallon och björnbär. Salmbärssylt säljs på Gotland och ibland även i delikatessbutiker.
Det går givetvis bra att göra sin egna salmbärssylt, och därför så tänkte jag idag dela med mig av detta recept. Smaken på sylten påminner givetvis om bärens smak, vilket jag och många andra tycker påminner om en trevlig korsning mellan hallon och smultron!
Andra skulle beskriva smaken av salmbärssylt det som en lite syrligare hallonsylt helt enkelt. Oavsett så är de flesta överens om att det blir en riktigt god sylt som passar bra till mycket. Så här gör du salmbärssylt på egen hand!
Receptet – Så gör du:
Salmbärssylt
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 500 g salmbär (blåhallon)
- 250 g strösocker
- ½ tsk atamon (flytande konservering) valfritt om man vill förvara sylten längre
Instruktioner
- Koka upp bär och socker i en vid kastrull. låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
- Skumma av sylten kontinuerligt och noga.
- Blanda i atamon (konserveringsmedlet), och häll den heta sylten i en ren burk. Fyll burken till fullo. Skruvar du på locken medan sylten är varm så håller den faktiskt längre.
- Äts vanligtvis med saffranspannkaka på Gotland!