Salmbärssylt – Recept

5/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel går jag igenom mitt favoritrecept på hemmagjord salmbärssylt (blåhallonsylt).

Salmbärssylt äts ofta med saffranspannkaka, och är en gotländsk specialitet.

Bäret kallas också blåhallon vilket är dess andra namn, och bäret växer vilt på Gotland och i södra delarna av Sverige.

Bäret smakar som ett mellanting mellan hallon och björnbär. Salmbärssylt säljs på Gotland och ibland även i delikatessbutiker.

Det går givetvis bra att göra sin egna salmbärssylt, och därför så tänkte jag idag dela med mig av detta recept. Smaken på sylten påminner givetvis om bärens smak, vilket jag och många andra tycker påminner om en trevlig korsning mellan hallon och smultron!

Andra skulle beskriva smaken av salmbärssylt det som en lite syrligare hallonsylt helt enkelt. Oavsett så är de flesta överens om att det blir en riktigt god sylt som passar bra till mycket. Så här gör du salmbärssylt på egen hand!

Salmbärssylt

Receptet – Så gör du:

Salmbärssylt

5/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är mitt favoritrecept på hemmagjord salmbärssylt (blåhallonsylt)!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 1 burk

Ingredienser
 

  • 500 g salmbär (blåhallon)
  • 250 g strösocker
  • ½ tsk atamon (flytande konservering) valfritt om man vill förvara sylten längre

Instruktioner

  • Koka upp bär och socker i en vid kastrull. låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter.
  • Skumma av sylten kontinuerligt och noga.
  • Blanda i atamon (konserveringsmedlet), och häll den heta sylten i en ren burk. Fyll burken till fullo. Skruvar du på locken medan sylten är varm så håller den faktiskt längre.
  • Äts vanligtvis med saffranspannkaka på Gotland!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Blåhallonsylt, Salmbärssylt

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar