Rismjölk – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rismjölk. Ett snabbt och enkelt sätt att göra hemlagad rismjölk med två ingredienser! Naturligt krämig och söt, och perfekt för smoothies, granola och mer!

Rismjölk

Rismjölk är ett extremt hälsosamt alternativ till komjölk. Den är len, full av smak och perfekt att ha till allt som kräver vanlig mjölk. Dessutom är köpt växtmjölk dyrare och packad med massor av socker, konserveringsmedel och tillsatser.

Perfekt för användning i saker som smoothies , granola , veganska ostsåser och bakverk!

Rismjölk

Denna dryck är lättare att smälta än sojamjölk och lättare än mandel- eller andra sorters nötmjölk. Den är också lämplig för celiaki, laktosintoleranta och, naturligtvis, för veganer!

För att förbereda din rismjölk behöver du i princip bara kokt ris, och vatten. Servera den varm eller kall och skräddarsy den med lite vaniljextrakt, kakao, eller till och med mald kanel!

Rismjölk

Den här mjölken kan också göras med brunt ris, som kan anses vara nyttigare, men du kan också självklart använda vitt ris utan problem. Det är en läcker, smidig och välsmakande dryck, samt billigare än andra typer av växtmjölk.

Ingredienser (8 glas)

  • 150 g okokt långkornigt vitt ris
  • 1 l vatten (använd mindre vatten för tjockare, krämigare mjölk!)
  • 1 nypa salt
  • 1 hel dadel, urkärnad (valfritt för sötma)
  • 1/2 tsk vaniljextrakt ( valfritt )
  • 10 g kakao eller kakaopulver för ”chokladrismjölk” ( valfritt )
  • 25 g färska bär för ”bärmjölk” ( valfritt )

Instruktioner

  1. För varje 150 g ris, blötlägg riset i 5 dl mycket varmt (inte kokande vatten) i 2 timmar. Riset ska vara mjukt men ändå väldigt hårt – du ska kunna knäppa en bit på mitten utan större ansträngning. Häll av och lägg i en mixer.
  2. Tillsätt vatten, salt och eventuella ytterligare tillägg (valfritt). Täck med ett lock och täck med en handduk så att det inte stänker. Mixa i cirka 1 minut tills dadelbitarna är mycket små och blandningen verkar väl sammansatt. Det behöver inte vara 100% pulveriserat.
  3. Gröp ur ett litet prov med en sked för att testa sötman. Om det inte är tillräckligt sött, tillsätt mer dadel.
  4. Häll blandningen över en stor mixerskål eller kanna täckt med en tunn handduk, så bitar inte följer med.
  5. Överför till en försluten flaska och kyl i kylen. Håller sig i kylen upp till 5 dagar (ibland mer).
Rismjölk

Rismjölk

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rismjölk. Ett snabbt och enkelt sätt att göra hemlagad rismjölk med två ingredienser! Naturligt krämig och söt, och perfekt för smoothies, granola och mer!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 2 t 5 minuter
Total tid 2 t 10 minuter
Portioner 8 glas

Ingredienser
  

  • 150 g okokt långkornigt vitt ris
  • 1 l vatten (använd mindre vatten för tjockare, krämigare mjölk!)
  • 1 nypa salt
  • 1 hel hel dadel, urkärnad (valfritt för sötma)
  • ½ tsk vaniljextrakt ( valfritt )
  • 10 g kakao eller kakaopulver för ”chokladrismjölk” ( valfritt )
  • 25 g färska bär för ”bärmjölk” ( valfritt )

Instruktioner

  • För varje 150 g ris, blötlägg riset i 5 dl mycket varmt (inte kokande vatten) i 2 timmar. Riset ska vara mjukt men ändå väldigt hårt – du ska kunna knäppa en bit på mitten utan större ansträngning. Häll av och lägg i en mixer.
  • Tillsätt vatten, salt och eventuella ytterligare tillägg (valfritt). Täck med ett lock och täck med en handduk så att det inte stänker. Mixa i cirka 1 minut tills dadelbitarna är mycket små och blandningen verkar väl sammansatt. Det behöver inte vara 100% pulveriserat.
  • Gröp ur ett litet prov med en sked för att testa sötman. Om det inte är tillräckligt sött, tillsätt mer dadel.
  • Häll blandningen över en stor mixerskål eller kanna täckt med en tunn handduk, så bitar inte följer med.
  • Överför till en försluten flaska och kyl i kylen. Håller sig i kylen upp till 5 dagar (ibland mer).
Keyword Rismjölk

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning