Rismjölk – Recept

5/5 baserat på 1 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rismjölk. Ett snabbt och enkelt sätt att göra hemlagad rismjölk med två ingredienser! Naturligt krämig och söt, och perfekt för smoothies, granola och mer!

Rismjölk är ett extremt hälsosamt alternativ till komjölk. Den är len, full av smak och perfekt att ha till allt som kräver vanlig mjölk. Dessutom är köpt växtmjölk dyrare och packad med massor av socker, konserveringsmedel och tillsatser.

Perfekt för användning i saker som smoothies , granola , veganska ostsåser och bakverk!

Rismjölk

Denna dryck är lättare att smälta än sojamjölk och lättare än mandel- eller andra sorters nötmjölk. Den är också lämplig för celiaki, laktosintoleranta och, naturligtvis, för veganer!

För att förbereda din rismjölk behöver du i princip bara kokt ris, och vatten. Servera den varm eller kall och skräddarsy den med lite vaniljextrakt, kakao, eller till och med mald kanel!

Den här mjölken kan också göras med brunt ris, som kan anses vara nyttigare, men du kan också självklart använda vitt ris utan problem. Det är en läcker, smidig och välsmakande dryck, samt billigare än andra typer av växtmjölk.

Rismjölk

Receptet - Så gör du:

Rismjölk

5/5 baserat på 1 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rismjölk. Ett snabbt och enkelt sätt att göra hemlagad rismjölk med två ingredienser! Naturligt krämig och söt, och perfekt för smoothies, granola och mer!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 2 timmar 5 minuter
Totalt 2 timmar 10 minuter
Portioner 8 glas

Ingredienser
 

  • 150 g okokt långkornigt vitt ris
  • 1 l vatten (använd mindre vatten för tjockare, krämigare mjölk!)
  • 1 nypa salt
  • 1 hel hel dadel, urkärnad (valfritt för sötma)
  • ½ tsk vaniljextrakt ( valfritt )
  • 10 g kakao eller kakaopulver för ”chokladrismjölk” ( valfritt )
  • 25 g färska bär för ”bärmjölk” ( valfritt )

Instruktioner

  • För varje 150 g ris, blötlägg riset i 5 dl mycket varmt (inte kokande vatten) i 2 timmar. Riset ska vara mjukt men ändå väldigt hårt – du ska kunna knäppa en bit på mitten utan större ansträngning. Häll av och lägg i en mixer.
  • Tillsätt vatten, salt och eventuella ytterligare tillägg (valfritt). Täck med ett lock och täck med en handduk så att det inte stänker. Mixa i cirka 1 minut tills dadelbitarna är mycket små och blandningen verkar väl sammansatt. Det behöver inte vara 100% pulveriserat.
  • Gröp ur ett litet prov med en sked för att testa sötman. Om det inte är tillräckligt sött, tillsätt mer dadel.
  • Häll blandningen över en stor mixerskål eller kanna täckt med en tunn handduk, så bitar inte följer med.
  • Överför till en försluten flaska och kyl i kylen. Håller sig i kylen upp till 5 dagar (ibland mer).
Måltid Drinkar
Kök Svenskt
Nyckelord Rismjölk

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar