Rågsiktsfrallor – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rågsiktsfrallor!

Här kommer ett härligt recept på rågsiktsfrallor som ger saftiga, fluffiga frallor. Dessa rågsiktsfrallor är ljuvliga till frukost, mellanmål, eller till grytan och soppan. Enkla och roliga att göra, så här gör du!

Det är så givande att göra egna rågsiktsfrallor. Det är både roligt och gott, och det som du inte vill äta i närtid går det utmärkt att bara frysa in. Detta är klassiska frallor som alltid är goda när man vill ha lite bröd.

Jag älskar att äta dessa rågsiktsfrallor med lite smör och ost, och kanske några skivor gurka på en helgmorgon. Det är så himla trevligt!

Det är alltid så gott att smaka sin första rågsiktsfralla när de är nygräddade. Jag älskar att ta den första med en klick smör på, finns det något bättre?

Beroende på hur stora du vill ha dina rågsiktsfrallor så kan du få ut allt mellan 12-18 stycken rågsiktsfrallor med detta recept. Det går givetvis att dubbla receptet om man exempelvis vill frysa in lite mer bröd. När man ändå är i farten!

Kort sagt älskar jag detta recept på rågsiktsfrallor och tycker det helt klart är värt att göra!

Ingredienser (16 st rågsiktsfrallor)

  • 50 g färsk jäst (ex. KronJäst)
  • 50 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl honung eller ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 12 dl till 13 dl rågsikt

Instruktioner

  1. Smält smöret på spisplatta eller i micro och tillsätt mjölken. Smula ned jästen i en bunke, och tillsätt den ljumna smörblandningen. Rör om lite med en gaffel tills jästen lösts upp.
  2. I bunken, tillsätt honung/sirap, smör, havregryn, salt, och 9 dl rågsikt. Blanda och bearbeta ordentligt, och tillsätt gradvis mer rågsikt 1 dl i taget upp till 13 dl, tills att degen känns smidig.
  3. Låt degen jäsa i bunken under kökshandduk i ungefär 45 min. 
  4. Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda igenom den. Dela upp degen i runda bullar, som sedan läggs på plåten med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt på toppen. 
  5. Låt bullarna jäsa under kökshandduk i ca 30 min. Mot slutet av jäsningen, sätt ugnen på 225 grader Celsius.
  6. I en skål, vispa upp ett ägg och pensla på bullarna. Toppa bullarna med havregryn.
  7. Grädda rågsiktsfrallorna mitt i ugnen i 12-15 min.
  8. Ta ut ur ugnen och låt svalna en liten stund.
  9. Njut av dina rågsiktsfrallor!

Rågsiktsfrallor

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på rågsiktsfrallor! Här kommer ett härligt recept på rågsiktsfrallor som ger saftiga, fluffiga frallor. Dessa rågsiktsfrallor är ljuvliga till frukost, mellanmål, eller till grytan och soppan. Enkla och roliga att göra, så här gör du!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t 45 minuter
Total tid 2 t
Portioner 16 rågsiktsfrallor

Ingredienser
  

  • 50 g färsk jäst (ex. KronJäst)
  • 50 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl honung eller ljus sirap
  • 2 dl havregryn
  • 12 dl till 13 dl rågsikt

Instruktioner

  • Smält smöret på spisplatta eller i micro och tillsätt mjölken. Smula ned jästen i en bunke, och tillsätt den ljumna smörblandningen. Rör om lite med en gaffel tills jästen lösts upp.
  • I bunken, tillsätt honung/sirap, smör, havregryn, salt, och 9 dl rågsikt. Blanda och bearbeta ordentligt, och tillsätt gradvis mer rågsikt 1 dl i taget upp till 13 dl, tills att degen känns smidig.
  • Låt degen jäsa i bunken under kökshandduk i ungefär 45 min. 
  • Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan. På en plan mjölad arbetsyta, ha ut degen och knåda igenom den. Dela upp degen i runda bullar, som sedan läggs på plåten med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt på toppen. 
  • Låt bullarna jäsa under kökshandduk i ca 30 min. Mot slutet av jäsningen, sätt ugnen på 225 grader Celsius.
  • I en skål, vispa upp ett ägg och pensla på bullarna. Toppa bullarna med havregryn.
  • Grädda rågsiktsfrallorna mitt i ugnen i 12-15 min.
  • Ta ut ur ugnen och låt svalna en liten stund.
  • Njut av dina rågsiktsfrallor!
Keyword Rågsiktsfrallor

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning