Rågkakor (småkakor) – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på småkakorna med namn rågkakor!

Dessa småkakor som heter rågkakor är klassiker och påminner om härlig mördeg i smaken. Detta är härliga, tidlösa kakor som kan förvaras i kakburk och som är väldigt härliga till kaffet.

Jag älskar att baka dessa rågkaks-småkakor. Det är så roliga och enkla att göra och perfekt att ta en rågkaka eller flera till kaffet. Min mamma brukar också göra dessa småkakor och jag associerar dem alltid till härliga stunder.

Några fördelar med detta recept är ju att man får väldigt många rågkakor. Detta är dessutom en småkaka som är rolig att göra, speciellt tycker jag det är roligt att trycka ut de små hålen. Man kan välja hur stora eller små man vill göra hålen, och sen kan man ju använda degen från hålen till att trycka ut fler kakor med!

Kort sagt tycker jag verkligen om småkakorna rågkakor, och tycker verkligen de är härliga.

Rågkakor (småkakor)

Receptet – Så gör du:

Rågkakor (småkakor)

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Dessa småkakor som heter rågkakor är klassiker och påminner om härlig mördeg i smaken. För härliga, tidlösa kakor som kan förvaras i kakburk och som är väldigt härliga till kaffet, kan jag rekommendera dessa tidlösa kakor!
Förberedelser 30 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 55 minuter
Portioner 65 rågkakor

Ingredienser
 

  • 2 dl vetemjöl
  • 2,5 dl rågsikt
  • 200 g smör eller margarin, rumstempererat
  • 1 dl strösocker

Instruktioner

  • I en bunke, rör ihop ingredienserna till en smidig deg.
  • Ställ in bunken med degen i kylen i ungefär en timme.
  • Klä din plåt med bakplåtspapper.
  • Ta ut ur kylen och kavla ut degen till ett tunt degtäcke. Tryck ut runda kakor ur täcket och nagga dem med en gaffel. Tryck även ut ett litet hål i varje kaka. Placera kakorna på bakplåten. Avsluta med att kavla ut degen från hålen och trycka ut kakor på nytt.
  • Värm ugnen till 180 grader Celsius.
  • Grädda dina rågkakor i mitten av ugnen i ca 4-5 min.
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Rågkakor (småkakor), Småkaka

1 kommentar

  1. 5 stars
    En jättegod och behändig småkaka som tyvärr verkar lite bortglömd. En klassiker. Tack för ett bra recept!

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar