Puffat ris – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på puffat ris!

Lär dig hur du enkelt gör ditt eget puffade ris, att till müslin eller till att göra rischoklad med detta recept. Puffat ris kan användas till frukosten, eller till efterrätter, det är bara kreativiteten som sätter gränserna!

Puffat ris är jättegott att slänga ner med yoghurten eller flingorna som ett lite knaprigt tillbehör. Kan också användas som en knaprig topping till röror, frukostskålar eller sallader.

Det puffade riset är inte alls svårt att göra och kräver i princip bara en ingrediens, om man räknar bort oljan till att puffa riset. Det enda man bör ha i åtanke är att det tar uppemot 3 timmar att göra puffat ris, men tro mig, det är värt det!

I detta recept rekommenderas en finmaskig sil till att sänka ned riset i den heta oljan. Riset behöver bara vara ner i den heta oljan i några sekunder för att puffas. Håll dock alltid uppsikt och var försiktig med heta temperaturer på olja. Bär exempelvis grytvantar och köksförkläde och tänk på att hålla avstånd från ansiktet för extra säkerhet.

Ingredienser

 • vitt ris, exempelvis jasminris
 • rapsolja för puffande av riset

Instruktioner

 1. Förvärm ugnen till 125°C.
 2. Koka ditt ris i vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
 3. Överför riset till en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att riset ska ligga i endast ett lager, och att riskornen ska överlappa varandra så lite som möjligt så de torkar ut bra. Grädda i ugnen i upp till 2,5 timme på 125°C, eller tills riset är torrt och all fukt har avdunstat.
 4. När riset är hårt, ta ut ur ugnen och låt sedan riset svalna helt, det ska vara helt torrt och hårt innan nästa steg.
 5. Häll tillräckligt med rapsolja i en kastrull för att komma 4 cm upp längs kastrullens kanter. Ta på dig grytvantar och ett köksförkläde och var allmänt försiktig med het olja i följande steg. Ha en finmaskig sil redo.
 6. Värm oljan över medelhög värme tills en termometer visar 220°C. Tillsätt alternativt några korn av riset; om oljan är tillräckligt varm kommer det att puffas upp direkt.
 7. Arbeta i omgångar. Lägg 1 dl ris i en finmaskig sil och sänk ner i 3 till 6 sekunder, eller tills det blir puffat. Lyft sedan upp och placera på en bakplåt. Upprepa tills att allt ditt ris har puffats.
 8. Njut av ditt puffade ris!
Puffat ris

Puffat ris

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på puffat ris! Lär dig hur du enkelt gör ditt eget puffade ris, att till müslin eller till att göra rischoklad med detta recept. Puffat ris kan användas till frukosten, eller till efterrätter, det är bara kreativiteten som sätter gränserna!
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 2 t 30 minuter
Total tid 2 t 45 minuter
Portioner 1 sats

Ingredienser
  

 • vitt ris, exempelvis jasminris
 • rapsolja för puffande av riset

Instruktioner

 • Förvärm ugnen till 125°C.
 • Koka ditt ris i vatten enligt anvisningarna på förpackningen.
 • Överför riset till en bakplåtspappersklädd plåt. Tänk på att riset ska ligga i endast ett lager, och att riskornen ska överlappa varandra så lite som möjligt så de torkar ut bra. Grädda i ugnen i upp till 2,5 timme på 125°C, eller tills riset är torrt och all fukt har avdunstat.
 • När riset är hårt, ta ut ur ugnen och låt sedan riset svalna helt, det ska vara helt torrt och hårt innan nästa steg.
 • Häll tillräckligt med rapsolja i en kastrull för att komma 4 cm upp längs kastrullens kanter. Ta på dig grytvantar och ett köksförkläde och var allmänt försiktig med het olja i följande steg. Ha en finmaskig sil redo.
 • Värm oljan över medelhög värme tills en termometer visar 220°C. Tillsätt alternativt några korn av riset; om oljan är tillräckligt varm kommer det att puffas upp direkt.
 • Arbeta i omgångar. Lägg 1 dl ris i en finmaskig sil och sänk ner i 3 till 6 sekunder, eller tills det blir puffat. Lyft sedan upp och placera på en bakplåt. Upprepa tills att allt ditt ris har puffats.
 • Njut av ditt puffade ris!
Keyword Puffat ris

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning