Potatismos med ägg – Recept

I denna artikel tänkte jag dela med mig av ett bra recept på riktigt krämigt potatismos som jag nyligen fick lära mig av en kompis! Kan du gissa vad som är den hemliga ingrediensen? Ja, troligen med tanke på artikelns rubrik: det är ett rått ägg!

Jag vet vad du förmodligen tänker, men låt dig inte skrämmas. Värmen från potatisen hjälper till att tillaga det råa ägget, men om du är nervös kan du helt använda pastöriserade ägg. Jag har gjort detta recept många gånger utan några bekymmer.

Som bekant, så ja, de flesta använder gräddfil eller mjölk i sitt potatismos, men det testa med att ha i ett ägg så kommer du se hur gott det faktiskt blir!

Det jag gör är att jag helt enkelt har i ett rått ägg i kastrullen med moset efter att har mosat det. Se till att moset fortfarande är hett från kokningen av potatisen.

Rör om så att ägget blandas in i moset. Sedan smakar jag av och justerar kryddorna. Smaka dig fram med salt och peppar.

  • Tips: Om tanken på att ägget inte är tillagat gör dig rädd kan du värma moset på plattan i ytterligare några minuter efter att du har rört i ägget. Det skadar inte potatisen alls och påverkar inte smaken på moset.

Ge detta potatismos med ägg ett försök och jag tror du kommer bli positivt överraskad. Förtjänar detta mos titeln ”Det bästa krämigaste potatismoset?”. Testa! 

Ingredienser (4 portioner)

  • 0,6 kg kokt potatis
  • 0,5-1 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 1 ägg
  • Salta och peppra efter smak

Instruktioner

  1. Lägg potatisen i en stor kastrull och tillsätt vatten som täcker potatisen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk när den sticks igenom med en gaffel.
  2. Häll av vattnet från potatisen och lägg tillbaka potatisen i pannan. Tillsätt 0,5 dl av mjölken och 4 matskedar smör och mosa potatisen med en potatismosare tills inga klumpar finns kvar.
  3. Tillsätt det råa ägget i mitten av potatismoset och rör om väl för att blanda ägget i potatisen. Om det behövs, tillsätt ytterligare mjölk för att få potatisen till den konsistens du föredrar.
  4. Smaka av och tillsätt salt och peppar efter önskemål.
  5. Servera varm.
potatismos med ägg

Potatismos med ägg

I denna artikel tänkte jag dela med mig av ett bra recept på riktigt krämigt potatismos som jag nyligen fick lära mig av en kompis! Kan du gissa vad som är den hemliga ingrediensen? Ja, troligen med tanke på artikelns rubrik: det är ett rått ägg!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 20 minuter
Portioner 4 portioner

Ingredienser
  

  • 0,6 kg potatis
  • 0,5-1 dl mjölk
  • 4 msk smör
  • 1 ägg
  • Salta och peppra efter smak

Instruktioner

  • Lägg potatisen i en stor kastrull och tillsätt vatten som täcker potatisen. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 15 minuter eller tills potatisen är mjuk när den sticks igenom med en gaffel.
  • Häll av vattnet från potatisen och lägg tillbaka potatisen i kastrullen. Tillsätt 0,5 dl av mjölken och 4 matskedar smör och mosa potatisen med en potatismosare tills inga klumpar finns kvar.
  • Tillsätt det råa ägget i mitten av potatismoset och rör om väl för att blanda ägget i potatisen. Om det behövs, tillsätt ytterligare mjölk för att få potatisen till den konsistens du föredrar.
  • Smaka av och tillsätt salt och peppar efter önskemål.
  • Servera varm.

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning