Potatisgratäng utan grädde – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på potatisgratäng utan grädde!

Mjölk och ost ger detta en härlig krämig smak, utan att behöva använda grädde! Perfekt om man vill ha lite mindre fetthalt på sin potatisgratäng, utan att kompensera på smaken.

För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter.

Jag älskar denna potatisgratäng utan grädde och tycker den är riktigt god. Helt klart värd att göra när man ska göra potatisgratäng!

Ingredienser (6 portioner)

  • 1 gul lök
  • 4 potatisar
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl mjölk
  • 50 g riven ost
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 nypa salt

Instruktioner

  1. Skiva eller hacka löken fint i tunna bitar.
  2. Skala och skiva 4 stora potatisar tunt.
  3. Fräs löken och vitlöken i lite olja, tills den är mjuk.
  4. Lägg den och potatisen i en gratängform.
  5. Krydda med svartpeppar och salt, och tillsätt lite av osten.
  6. Häll över 1 dl mjölk och tillsätt mer riven ost.
  7. För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter. Om du inte kokar först, grädda på 180°C i 60-90 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
  8. Vrid upp ugnen en aning de sista 10 minuterna av tillagningstiden, så att toppen blir knaprig.
Potatisgratäng utan grädde

Potatisgratäng utan grädde

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på potatisgratäng utan grädde! Mjölk och ost ger detta en härlig krämig smak, utan att behöva använda grädde! Perfekt om man vill ha lite mindre fetthalt på sin potatisgratäng, utan att kompensera på smaken.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 1 t 15 minuter
Total tid 1 t 30 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 1 st gul lök
  • 4 st potatisar
  • 1 st vitlöksklyfta, pressad
  • 1 dl mjölk
  • 50 g riven ost
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 st nypa salt

Instruktioner

  • Skiva eller hacka löken fint i tunna bitar.
  • Skala och skiva 4 stora potatisar tunt.
  • Fräs löken och vitlöken i lite olja, tills den är mjuk.
  • Lägg den och potatisen i en gratängform.
  • Krydda med svartpeppar och salt, och tillsätt lite av osten.
  • Häll över 1 dl mjölk och tillsätt mer riven ost.
  • För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter. Om du inte kokar först, grädda på 180°C i 60-90 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
  • Vrid upp ugnen en aning de sista 10 minuterna av tillagningstiden, så att toppen blir knaprig.
Keyword Potatisgratäng utan grädde

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning