I denna artikel ger jag mitt bästa recept på potatisgratäng utan grädde!
Mjölk och ost ger detta en härlig krämig smak, utan att behöva använda grädde! Perfekt om man vill ha lite mindre fetthalt på sin potatisgratäng, utan att kompensera på smaken.
För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter.
Jag älskar detta recept utan grädde och tycker det är riktigt gott. Helt klart värd att göra när man ska göra potatisgratäng, men av olika anledningar inte vill eller kan använda grädde som ingrediens!
Receptet – Så gör du:
Potatisgratäng utan grädde
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetIngredienser
- 1 st gul lök
- 4 st potatisar
- 1 st vitlöksklyfta, pressad
- 1 dl mjölk
- 50 g riven ost
- 1 tsk svartpeppar
- 1 st nypa salt
Instruktioner
- Skiva eller hacka löken fint i tunna bitar.
- Skala och skiva 4 stora potatisar tunt.
- Fräs löken och vitlöken i lite olja, tills den är mjuk.
- Lägg den och potatisen i en gratängform.
- Krydda med svartpeppar och salt, och tillsätt lite av osten.
- Häll över 1 dl mjölk och tillsätt mer riven ost.
- För att påskynda tillagningstiden, så kan du koka potatisskivorna i kokande vatten i 5 minuter. Låt potatisen rinna av och lägg i gratängformen. Om du kokar potatisen enligt dessa instruktioner, tillaga gratängen i ca 30-45 minuter. Om du inte kokar först, grädda på 180°C i 60-90 minuter, eller tills potatisen är mjuk.
- Vrid upp ugnen en aning de sista 10 minuterna av tillagningstiden, så att toppen blir knaprig.