Potatis sous vide – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på potatis sous vide!

Sous vide fångar upp potatisens smak, vilket gör dem krämiga och läckra! Jämfört med andra tillagningsmetoder absorberar potatis sous vide så mycket mer smak!

Potatis sous vide

Oavsett hur du vill ha dina potatisar (stekta, ugnsrostade eller bara kokade), så kan den kokning som normalt skulle göras i kokande vatten göras sous vide. Potatis sous vide kommer att ge all potatis bättre och jämnare resultat. Smaken blir också bättre eftersom ingen smak går förlorad till vattnet i en kastrull!

Det är superenkelt och praktiskt med potatis sous vide! Lägg bara alla ingredienser i en stor sous vide-påse och lägg sedan påsen i ett sous vide-bad. Vänta en timme, och du har perfekt mör potatis sous vide.

Med några av dina färska favoritörter passar potatis sous vide bra med praktiskt taget vilken måltid som helst! Dessa potatisar är den perfekta mångsidiga rätten. Jag älskar att servera min med grillad biff eller lax för en komplett och hälsosam måltid.

Jag använde färsk persilja och färsk gräslök i min sous vide-potatis, men använd gärna den eller de örter du gillar bäst! Lite färsk timjan ger fantastisk och mysig potatis. Även färsk dill skulle ge en spännande twist i detta recept.

Olika typer av potatis går bra i sous vide. Små varianter av potatis blir supermjuka och krämiga. Verkligen vilken potatis som helst fungerar i detta enkla sous vide-recept.

Tips för att lyckas

Var noga med att placera något tungt redskap i din plastpåse, tillsammans med de andra ingredienserna. Potatis är relativt lätt och har en tendens att flyta upp till ytan vattenbadet. Därför, för att säkerställa att de tillagas helt och jämnt, väg ner påsen med två eller tre redskap i metall, exempelvis några skedar eller lite tyngre stålfria knivar.

Byt gärna ut olja till smör. Ett par hackade vitlöksklyftor eller till och med ett par citronskivor skulle också vara läckra tillägg till dessa sous vide-potatisar.

Gör gärna potatis sous vide för flera dagars måltider! Jag älskar att göra denna enkla sidorätt i början av min vecka för att ha i kylen för hektiska vardagskvällar. För att värma upp, slänger jag helt enkelt potatisen i en het panna med lite olja tills den är genomvarm. På så sätt kan jag njuta av potatis sous vide veckan ut!

Ingredienser (4 portioner, gör gärna mer)

 • 450 g potatis, större potatis gynnas av att skäras på mitten
 • 2 msk smör eller vegetabilisk olja
 • ½ tsk salt
 • 2-3 msk färska örter, såsom gräslök eller persilja

Instruktioner

 1. Ställ in ditt sous vide-bad på 87°C Celsius.
 2. Lägg till alla ingredienser i en stor sous vide-påse tillsammans med några tunga metallredskap för att väga ner påsen (exempelvis skedar eller knivar).
 3. Ta bort luft och förslut påsen med valfri teknik, sänk sedan ned påsen i sous vide-vattenbadet och låt tillagas i 1 timme.
 4. Nu är det klart. Sänk gärna ner påsen i isvatten för att se till att potatisen svalnar snabbt och för att förhindra ytterligare tillagning. Du kan gå vidare till att steka eller ugnsrosta potatisen om du vill, eller äta den som den är, direkt från sous vide-badet.
 5. Valfritt för lite yta: Värm ugnen till 190°C. Placera potatisen på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 30–40 minuter eller tills potatisarna är gyllenbruna och krispiga
 6. Njut av din potatis sous vide!
Potatis sous vide

Potatis sous vide

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på potatis sous vide! Sous vide fångar upp potatisens smak, vilket gör dem krämiga och läckra! Jämfört med andra tillagningsmetoder absorberar potatis sous vide så mycket mer smak!
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 55 minuter
Total tid 1 t
Portioner 4 personer

Ingredienser
  

 • 450 g potatis, större potatis gynnas av att skäras på mitten
 • 2 msk smör eller vegetabilisk olja
 • ½ tsk salt
 • 2 msk till 3 msk färska örter, såsom gräslök eller persilja

Instruktioner

 • Ställ in ditt sous vide-bad på 87°C Celsius.
 • Lägg till alla ingredienser i en stor sous vide-påse tillsammans med några tunga metallredskap för att väga ner påsen (exempelvis skedar eller knivar).
 • Ta bort luft och förslut påsen med valfri teknik, sänk sedan ned påsen i sous vide-vattenbadet och låt tillagas i 1 timme.
 • Nu är det klart. Sänk gärna ner påsen i isvatten för att se till att potatisen svalnar snabbt och för att förhindra ytterligare tillagning. Du kan gå vidare till att steka eller ugnsrosta potatisen om du vill, eller äta den som den är, direkt från sous vide-badet.
 • Valfritt för lite yta: Värm ugnen till 190°C. Placera potatisen på en bakpappersklädd plåt. Rosta i ugnen i 30–40 minuter eller tills potatisarna är gyllenbruna och krispiga
 • Njut av din potatis sous vide!
Keyword Potatis sous vide

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning