Pirogdeg – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på pirogdeg, vilket är en god deg som går både snabbt och enkelt att göra!

Piroger (eller empanadas) med denna pirogdeg är förvånansvärt enkla att göra och snabba då degen inte behöver stå och jäsa, vilket gör att de går snabbare att göra. Det blir dessutom jättegott!

Pirogdeg

Att göra hemlagad pirogdeg är inte så svårt som man kan tro, speciellt om man har en matberedare hemma. Och även om du inte har en så är den fortfarande ganska enkel att göra för hand eftersom degen inte behöver överarbetas och kräver minimalt med knådning.

Piroger är en av mina favoriträtter. De är så mångsidiga och kan göras med ett oändligt antal läckra fyllningar – du kan vara hur kreativ du vill med fyllningar. Piroger är också det perfekta sättet att använda rester, speciellt när du inte har tillräckligt med rester till en hel måltid.

Pirogdeg

Ingredienser (deg till 12-15 medelstora piroger)

  • 7,5 dl universalmjöl
  • ¼ till 1/2 tesked salt
  • 170 g osaltat smör
  • 1 ägg
  • 0,6-1,2 dl vatten eller mjölk, (justera efter behov för att få en mjuk och smidig deg)

Instruktioner

Göra hemgjord pirogdeg

  1. Blanda mjöl och salt i en matberedare eller en vanlig skål.
  2. Tillsätt smöret och mixa eller knåda in smöret med dina fingrar.
  3. Vispa ägget och vattnet/mjölken i en separat skål och häll i mjölblandningen. Rör om med en gaffel tills det precis blandats in.
  4. Dela degen i 2 stora bollar. Degen kan användas direkt eller kylas tills den ska användas (max 1-2 dagar).
  5. Kavla ut degen till ett tunt ark och skär ut runda skivformer för piroger (använd runda formar eller en liten tallrik som stöd om du vill). Du kan också göra små individuella bollar med degen och kavla ut varje enskild boll till en rund form (behöver inte vara perfekt rund).
  6. Använd omedelbart, eller förvara i kyl/frys för att använda senare.

Hur man fyller och bakar pirogerna

  1. För att fylla pirogerna, lägg en sked av fyllningen på mitten av varje pirogdegskiva. Mängden fyllning kommer att variera beroende på storleken på pirogern, men i allmänhet är det lättare att försegla en piroger som inte är överfylld. Dessutom, ju mer du gör piroger, desto lättare blir det att fylla dem till max och ändå försegla dem ordentligt.
  2. För att försegla pirogern, vik skivan och försegla kanterna genom att trycka på degen med fingrarna. Om du har svårt att täta kanterna kan du använda pensla de inre kanterna med äggvita, det kommer att fungera som ett lim. Du kan också använda en gaffel för att täta kanterna, tryck bara toppen av gaffeln mot kanterna.
  3. För bästa resultat rekommenderar jag att kyla pirogern i minst 30 minuter innan de gräddas – det hjälper dem också att täta bättre och förhindrar att fyllningen läcker ut.
  4. Om du vill att dina piroger ska ha en fin gyllene finish kan du pensla dem med ägggula.
  5. Grädda pirogern i en förvärmd ugn på 200 grader Celsius. Gräddningstiden varierar också beroende på ugn och storlek, men det är i intervallet 18-25 minuter – pirogern är klar när de är gyllene.
  6. Njut!
Pirogdeg

Pirogdeg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på pirogdeg, vilket är en god deg som går både snabbt och enkelt att göra! Att göra hemlagad pirogdeg är inte så svårt som man kan tro, speciellt om man har en matberedare hemma. Och även om du inte har en så är den fortfarande ganska enkel att göra för hand eftersom degen inte behöver överarbetas och kräver minimalt med knådning.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 t 15 minuter
Total tid 1 t 45 minuter
Portioner 12 medelstora piroger

Ingredienser
  

  • 7,5 dl universalmjöl
  • ¼ till 1/2 tsk salt
  • 170 g osaltat smör
  • 1 st ägg
  • 0,6 till 1,2 dl vatten eller mjölk, (justera efter behov för att få en mjuk och smidig deg)

Instruktioner

Göra hemgjord pirogdeg

  • Blanda mjöl och salt i en matberedare eller en vanlig skål.
  • Tillsätt smöret och mixa eller knåda in smöret med dina fingrar.
  • Vispa ägget och vattnet/mjölken i en separat skål och häll i mjölblandningen. Rör om med en gaffel tills det precis blandats in.
  • Dela degen i 2 stora bollar. Degen kan användas direkt eller kylas tills den ska användas (max 1-2 dagar).
  • Kavla ut degen till ett tunt ark och skär ut runda skivformer för piroger (använd runda formar eller en liten tallrik som stöd om du vill). Du kan också göra små individuella bollar med degen och kavla ut varje enskild boll till en rund form (behöver inte vara perfekt rund).
  • Använd omedelbart, eller förvara i kyl/frys för att använda senare.

Hur man fyller och bakar pirogerna

  • För att fylla pirogerna, lägg en sked av fyllningen på mitten av varje pirogdegskiva. Mängden fyllning kommer att variera beroende på storleken på pirogern, men i allmänhet är det lättare att försegla en piroger som inte är överfylld. Dessutom, ju mer du gör piroger, desto lättare blir det att fylla dem till max och ändå försegla dem ordentligt.
  • För att försegla pirogern, vik skivan och försegla kanterna genom att trycka på degen med fingrarna. Om du har svårt att täta kanterna kan du använda pensla de inre kanterna med äggvita, det kommer att fungera som ett lim. Du kan också använda en gaffel för att täta kanterna, tryck bara toppen av gaffeln mot kanterna.
  • För bästa resultat rekommenderar jag att kyla pirogern i minst 30 minuter innan de gräddas – det hjälper dem också att täta bättre och förhindrar att fyllningen läcker ut.
  • Om du vill att dina piroger ska ha en fin gyllene finish kan du pensla dem med ägggula.
  • Grädda pirogern i en förvärmd ugn på 200 grader Celsius. Gräddningstiden varierar också beroende på ugn och storlek, men det är i intervallet 18-25 minuter – pirogern är klar när de är gyllene.
  • Njut!
Keyword Deg till piroger, Pirogdeg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning