Pajdeg med ägg – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på pajdeg med ägg.

Denna pajdeg är den perfekta basen för varje paj eller tårta. Tillverkad med smör och ägg, så går detta flagnande pajskal ihop på nolltid. Den perfekta pajdegen för pajer, tårtor och till och med enkla kakor!

Pajdeg med ägg

Jag ansågs alltid vara pajmakaren i familjen. Jag skulle använda ett av min mammas pajskalsrecept.

Första gången jag såg någon som gjorde ett hemmagjort pajskal var jag fem år gammal. I värmen i min mormors varma och aromatiska kök där hon var uppslukad av att kavla ut skorpan till en fruktpaj, frågade jag om jag kunde hjälpa till. Hon räckte mig en boll med överbliven deg och sa åt mig att göra något av den. Den erfarenheten inspirerade en kärlek till bakning och pajtillverkning som växte under åren.

Pajdeg med ägg

Börja alla matprojekt med rena händer, löddra upp med tvål och vatten och gnugga kraftigt i minst tjugo sekunder innan du sköljer.

Pajdeg med ägg

Hoppas du får glädje av detta supergoda pajdegsrecept!

Ingredienser (till en paj med 8 bitar)

 • 5 dl universalmjöl (250 g), och lite till för kaveln och arbetsytan
 • 1 nypa salt
 • 10 matskedar osaltat smör, tärnat och kylt
 • 2 st äggulor
 • 4 matskedar isvatten

Instruktioner

 1. Sikta samman mjöl och salt i en stor skål.
 2. Använd bara fingertopparna, nyp ner tärningarna av smör i mjölet, bryt upp smöret allt eftersom, tills inga stora klumpar finns kvar. Skaka skålen för att tvinga upp de stora smörbitarna till ytan. Om du har varma händer eller om det tar för lång tid kan du kyla skålen i kylen i 20 minuter för att svalna igen – du vill inte att den ska vara fet alls!
 3. Blanda äggulorna och isvattnet tillsammans i en liten skål med en gaffel tills det är jämnt blandat.
 4. Tillsätt vätskan till mjölblandningen, men ställ undan ¼ eller så om du inte behöver allt – du vill inte att degen ska vara för blöt.
 5. Blanda snabbt ihop allt med en gaffel tills degen precis börjar gå ihop. Tillsätt mer vätska till de torraste delarna om det behövs. Degen är klar när den håller ihop till en boll när den pressas i handflatan.
 6. Flytta degen till en ren arbetsyta och för ihop degen. Du vill inte överarbeta degen, men du måste arbeta så mycket att det blir en sammanhängande skiva utan riktiga sprickor eller mycket torra bitar.
 7. Slå in degskivan i plastfolie och låt kyla i 30 minuter. Degen kan stå i kylen i upp till 4 dagar, annars dubbellindas den i plast och kan förvaras i frysen i upp till 3 månader.
 8. Mjöla lätt din arbetsyta och placera ut den kylda degen. Mjöla toppen av degen. Använd en kavel och tryck ned degen, för att fördela degen jämnt och se till att den inte fastnar på ytan.
 9. Börja kavla ut degen, från olika vinklar. Om det bildas sprickor, slå ihop degen igen. Kavla ut degen till en cirkel cirka 3 mm tjock.
 10. Njut av pajen eller bakverket med denna fenomenala pajdeg med ägg!
Pajdeg med ägg

Pajdeg med ägg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på pajdeg med ägg. Denna pajdeg är den perfekta basen för varje paj eller tårta. Tillverkad med smör och ägg, så går detta flagnande pajskal ihop på nolltid. Den perfekta pajdegen för pajer, tårtor och till och med enkla kakor!
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 35 minuter
Portioner 8 pajbitars deg

Ingredienser
  

 • 5 dl universalmjöl (250 g), och lite till för kaveln och arbetsytan
 • 1 nypa salt
 • 10 msk osaltat smör, tärnat och kylt
 • 2 st äggulor
 • 4 msk isvatten

Instruktioner

 • Sikta samman mjöl och salt i en stor skål.
 • Använd bara fingertopparna, nyp ner tärningarna av smör i mjölet, bryt upp smöret allt eftersom, tills inga stora klumpar finns kvar. Skaka skålen för att tvinga upp de stora smörbitarna till ytan. Om du har varma händer eller om det tar för lång tid kan du kyla skålen i kylen i 20 minuter för att svalna igen – du vill inte att den ska vara fet alls!
 • Blanda äggulorna och isvattnet tillsammans i en liten skål med en gaffel tills det är jämnt blandat.
 • Tillsätt vätskan till mjölblandningen, men ställ undan ¼ eller så om du inte behöver allt – du vill inte att degen ska vara för blöt.
 • Blanda snabbt ihop allt med en gaffel tills degen precis börjar gå ihop. Tillsätt mer vätska till de torraste delarna om det behövs. Degen är klar när den håller ihop till en boll när den pressas i handflatan.
 • Flytta degen till en ren arbetsyta och för ihop degen. Du vill inte överarbeta degen, men du måste arbeta så mycket att det blir en sammanhängande skiva utan riktiga sprickor eller mycket torra bitar.
 • Slå in degskivan i plastfolie och låt kyla i 30 minuter. Degen kan stå i kylen i upp till 4 dagar, annars dubbellindas den i plast och kan förvaras i frysen i upp till 3 månader.
 • Mjöla lätt din arbetsyta och placera ut den kylda degen. Mjöla toppen av degen. Använd en kavel och tryck ned degen, för att fördela degen jämnt och se till att den inte fastnar på ytan.
 • Börja kavla ut degen, från olika vinklar. Om det bildas sprickor, slå ihop degen igen. Kavla ut degen till en cirkel cirka 3 mm tjock.
 • Njut av pajen eller bakverket med denna fenomenala pajdeg med ägg!
Keyword Pajdeg med ägg

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning