Oxfilé i ugn – Recept

I denna artikel ger vi vårt favoritrecept på oxfilé i ugn. Oxfilén är en mycket populär köttbit som är otroligt saftig, mör, och mager. Den tillagas otroligt bra i ugn enligt detta recept!

Oxfilén är en svensk klassiker, och i ugn blir den utsökt god. Oxfilé i ugn ger en härligt mör köttbit som lyxar till vilken måltid som helst.

Detta läckra, saftiga recept på oxfilé i ugn är klart på under en timme. Passar bra till de flesta tillbehören, från potatis till ris men även sallad.

Oxfilén är en nötköttbit som är den långa filén nära ryggraden. Det är en förvånansvärt mager köttbit som smälter i munnen när den tillagas rätt, såsom i detta recept!

Låt oxfilébiten vila några minuter utanför ugnen innan du skär den i tunna skivor och serverar.

Ingredienser

  • 2 kg oxfilé (halvera receptet om du har en bit på 1 kg)
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk färska timjanblad
  • 1 msk vegetabilisk olja (exempelvis olivolja, rapsolja)

Instruktioner

  1. Ta ut filén ur kylen 30 minuter före tillagning, och för att få den till rumstemperatur. Värm ugnen till 260 ° G och placera ett galler i mitten.
  2. Fördela senapen jämnt på alla sidor av filén. Strö över salt, peppar och timjan.
  3. Värm oljan i en ugnssäker stekpanna över hög värme; oljan ska fräsa men inte ryka. Bryn filén lätt på alla sidor i stekpannan, 2 till 3 minuter per sida.
  4. Sätt in filén i ugnen och sänk temperaturen till 220 ° C. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter för rare eller tills en kötttermometer visar 54 ° C när den sätts in i mitten. (Kontrollera temperaturen en gång efter cirka 20 minuter för att mäta hur färdig biten är.)
  5. Ta ut filén från ugnen och låt den vila i 10 minuter innan du skär upp den.
oxfilé i ugn

Oxfilé i ugn

Oxfilén är en svensk klassiker, och i ugn blir den utsökt god. Oxfilé i ugn ger en härligt mör köttbit som lyxar till vilken måltid som helst. Detta läckra, saftiga recept på oxfilé i ugn är klart på under en timme. Passar bra till de flesta tillbehören, från potatis till ris men även sallad.
Förberedelser 5 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 50 minuter
Portioner 6 portioner

Ingredienser
  

  • 2 kg oxfile halvera receptet om du har en bit på 1 kg
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 1 msk nymalen svartpeppar
  • 1 msk färska timjanblad
  • 1 msk vegetabilisk olja (exempelvis olivolja, rapsolja)

Instruktioner

  • Ta ut filén ur kylen 30 minuter före tillagning, och för att få den till rumstemperatur. Värm ugnen till 260 ° G och placera ett galler i mitten.
  • Fördela senapen jämnt på alla sidor av filén. Strö över salt, peppar och timjan.
  • Värm oljan i en ugnssäker stekpanna över hög värme; oljan ska fräsa men inte ryka. Bryn filén lätt på alla sidor i stekpannan, 2 till 3 minuter per sida.
  • Sätt in filén i ugnen och sänk temperaturen till 220 ° C. Låt stå i ugnen i cirka 25 minuter för rare eller tills en kötttermometer visar 54 ° C när den sätts in i mitten. (Kontrollera temperaturen en gång efter cirka 20 minuter för att mäta hur färdig biten är.)
  • Ta ut filén från ugnen och låt den vila i 10 minuter innan du skär upp den.
Keyword oxfilé i ugn

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning