Saknar du jäst hemma men vill likväl göra ett gott naanbröd? Då är detta naanbrödsrecept för dig, då detta recept på naanbröd är helt utan jäst! Toppa detta jästfria naanbröd med valfri topping (exempelvis vitlök eller smör). Recept för åtta bröd.
Indisk mat tillhör ett kök som man som nybörjare inom matlagning kan tro är svårt att få till därhemma. Men detta naanbröd är faktiskt otroligt enkelt att göra.
Vissa kan inte ens äta indisk mat utan naanbröd eftersom det är så gott. Detta bröd är perfekt som komplement till huvudrätten.
Naanbröd utan jäst går faktiskt snabbare att göra!
Hur påverkas naanbröd av att man inte använder jäst? Smaken blir i stort sett samma, men den stora skillnaden är att brödet blir lite mindre fluffigt.
Jästen får ju vanligtvis degen att bli luftigare.
En fördel med att inte ha jäst i brödet är att brödet går snabbt att tillaga; man behöver ju inte vänta på att brödet jäser, vilket ofta kräver mer än en timmes väntan.
Toppa brödet på det sätt som du gillar det!
En annan fördel med detta naanbröd är att du själv kan välja vilken topping du vill ha på. Exempelvis kan du steka lite vitlök i olivolja och ha på brödet.
Koriander eller spiskummin är två andra vanliga toppingar. Fantasin är egentligen det enda som sätter gränser!
- Tips: Håll brödet så tunt du bara kan!
Nyckeln till detta naanbröd är att se till att brödet är tillräckligt tunt innan det åker ner i pannan.
Utan jästen är degen alldeles för tung för att jäsa mycket, så tunnhet är nyckeln! Dessutom så är saltet i detta recept rätt så viktigt.
- Detta naan-brödet kan förvaras i kyl i några dagar, och även frysas in.
Kyl: Förvara det tillagade naanbrödet i kylen i en påse i upp till 2 dagar. Värm upp i en ugn satt på 200°C (direkt på ugnsgallret) i cirka 3 till 5 minuter.
Frys in: Naanbrödet går bra att frysa och värms även upp mycket bra och enkelt. Frys bara in i bakplåtspapper och lägg dem sedan i en påse.
Njut av detta indiska bröd! Med detta sagt, här kommer receptet!
Receptet – Så gör du:
Naanbröd utan jäst
Pinterest E-post Facebook Skriv ut receptetUtrustning
Ingredienser
- 4 dl mjöl
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 2 tsk olivolja andra matoljor går också bra
- 1 dl mjölk
- smör och örter för att steka och som topping
Instruktioner
- Blanda alla torra ingredienser och blanda ihop i en skål.
- Ha ut de torra ingredienserna på en arbetsyta. Skapa en brunn i mitten av de torra ingredienserna och tillsätt olja och mjölk, så att det blir som en "liten sjö". Blanda allt tills det bildar en boll. Knåda degen tills den är mycket slät och elastisk – minst 5 minuter – tillsätt mer mjöl efter behov.
- Låt degen vila i 10 minuter. Dela i 8-10 lika stora bitar.
- Värm en stekpanna över medelhög värme. Rulla en bit deg till mycket tunn (mindre än 3 mm). Smält lite smör före varje bit åker ner i pannan. Stek naanbröden en i taget i cirka 90 sekunder, eller tills de fått färg på varje sida. När de är klara kan du pensla dem med smör och tillsätta kryddor (koriander, vitlök, etc.), om du vill.
Mina blev jättegoda, det ser precis ut som bilden.
Mina blev platta som pannkakor😂 Men god smak
Smakar väldigt gott. Jag fick ta 1 dl vatten mer till degen men den var lite hård fortfarande.
Jag rekommenderar recepten. Enkel och den går fort.
Jättegott och enkelt!