Muffins utan smör – Recept

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på muffins utan smör!

Dessa muffins är utan smör och använder istället vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja eller någon annan neutral matolja. Superpraktiskt om man inte har smör eller av annan anledning behöver ett muffinsrecept utan smör!

Min familj har alltid älskat muffins och varje gång jag behöver en enkel efterrätt som ändå är speciell, så kommer jag alltid tillbaka till detta grundläggande muffinsrecept utan smör.

Muffins utan smör kan man ju vilja ha av olika anledningar. Man kan vara intolerant eller helt enkelt inte ha smör hemma. Oavsett så tummar inte dessa goda smörfria muffins på smaken av härlig vanilj!

Dessa muffins är så mångsidiga, och här kommer några valfria tillägg. Du behöver inte göra några tillägg till grundreceptet, men här är några varianter som jag gör på dessa hemgjorda muffins som får folk att tro att min receptlåda bara är full av muffinsrecept:

  • Citronvallmofrön – Byt ut vaniljsocker/vaniljextrakt mot 2 teskedar citronextrakt och tillsätt 2 teskedar vallmofrön.
  • Snickerdoodle – Tillsätt 2 tsk kanel och strö socker över innan du bakar.
  • Citronblåbär – Byt ut vaniljsocker/vaniljextrakt mot 2 teskedar citronextrakt och tillsätt 2 dl färska eller frysta blåbär.
  • Mandel – Byt ut vaniljsocker/vaniljextrakt mot 2 teskedar mandelextrakt och toppa med mandelflarn.
  • Kanelrussin – Tillsätt 2 tsk kanel och 1,5 dl russin.
  • Äppelpaj – Tillsätt 2 tsk kanel och 2 dl hackade äpplen. Strö över socker innan bakning.
  • Chokladbitar – Tillsätt 2 dl chokladbitar

Tips för de bästa muffinsen utan smör

Vi blandar ihop de våta ingredienserna och de torra ingredienserna innan vi kombinerar dem. Detta säkerställer att våra ingredienser är väl blandade vilket kommer att förhindra överblandning om de alla kombineras. Överblandade muffins kan vara sega eller gummiaktiga.

Vänd gärna ett halvt varv på muffinsformen i ugnen halvvägs genom gräddningen. Även de bästa ugnarna kan värma inkonsekvent. Att vända på dem garanterar en jämn bakning.

Denna muffins kan serveras varma. Vi tar bort dem från muffinsformen efter att ha tagit ut dem från ugnen och låter dem svalna på ett galler.

Ingredienser (16 smörfria muffins)

  • 2 uppvispade ägg
  • 2,5 dl mjölk, vilken sort som helst duger
  • 1,2 dl vegetabilisk olja, ex. rapsolja
  • 2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
  • 2,5 dl socker
  • 7,5 dl universalmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  1. Värm ugnen till 200°C. Klä en muffinsform med muffinspapper eller smörj formen väl.
  2. Blanda vispade ägg, mjölk och olja i en skål.
  3. Blanda bakpulver, mjöl, socker och salt i en annan, separat skål. Vispa för att blanda de torra ingredienserna. Häll sedan de flytande ingredienserna från den andra skålen ner i de torra ingredienserna. Blanda endast så det precis har blandats, blanda inte mer än nödvändigt.
  4. Häll smeten i muffinsformarna tills de är 2/3 fulla. Grädda i 16-20 minuter på 200°C.
  5. Förvara i en lufttät påse eller behållare.
  6. Njut av dina smörfria muffins!
Muffins utan smör

Muffins utan smör

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på muffins utan smör! Dessa muffins är utan smör och använder istället vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja eller någon annan neutral matolja. Superpraktiskt om man inte har smör eller av annan anledning behöver ett muffinsrecept utan smör!
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 30 minuter
Portioner 16 muffins

Ingredienser
  

  • 2 st uppvispade ägg
  • 2,5 dl mjölk, vilken sort som helst duger
  • 1,2 dl neutral vegetabilisk olja, exempelvis rapsolja
  • 2 tsk vaniljsocker eller vaniljextrakt
  • 2,5 dl socker
  • 7,5 dl universalmjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt

Instruktioner

  • Värm ugnen till 200°C. Klä en muffinsform med muffinspapper eller smörj formen väl.
  • Blanda vispade ägg, mjölk och olja i en skål.
  • Blanda bakpulver, mjöl, socker och salt i en annan, separat skål. Vispa för att blanda de torra ingredienserna. Häll sedan de flytande ingredienserna från den andra skålen ner i de torra ingredienserna. Blanda endast så det precis har blandats, blanda inte mer än nödvändigt.
  • Häll smeten i muffinsformarna tills de är 2/3 fulla. Grädda i 16-20 minuter på 200°C.
  • Förvara i en lufttät påse eller behållare.
  • Njut av dina smörfria muffins!
Keyword Muffins utan smör

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning