Mjölkfria muffins (Vanilj) – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på mjölkfria muffins. Dessa vaniljmuffins har ljuvlig smak och är alltså helt mjölkfria!

Det perfekta frukost-, fika- eller mellanmålet. Så härligt enkla att slänga ihop och så härligt goda!

Men många muffinsrecept numera använder mjölk som en av ingredienserna, och om du är allergisk mot mjölk kan du undra om du kan hitta ett mejerifritt muffinsrecept som faktiskt smakar gott.

Lyckligtvis är svaret på det ja, även om det inte alltid är så tydligt som det låter.

Varför tillsätts mjölk till muffinsrecept? Mjölk läggs inte bara till i muffinsrecept för att se till att alla dina ingredienser blandas ordentligt.

Mjölk ger också en krämig konsistens till muffinsen och kan till och med ge dem en sötare smak, speciellt om den blandas med andra ingredienser som smör och ägg. För både konsistens och smak är mjölk en viktig ingrediens att lägga till dina muffinsrecept.

Typer av mjölk du kan använda i stället för vanlig komjölk inkluderar: havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Båda är mycket bra proteinkällor, och dominerar inte smaken särskilt mycket i muffins. Du kan ersätta komjölk med lika mycket soja- eller mandelmjölk i ett muffinsrecept.

Mjölkfria muffins

Receptet – Så gör du:

Mjölkfria muffins (Vanilj)

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Dessa mjölkfria muffins är smaskiga och är det perfekta frukost-, fika- eller mellanmålet. Så härligt enkla att slänga ihop och så härligt goda!
Förberedelser 20 minuter
Tillagning 20 minuter
Totalt 40 minuter
Portioner 24 muffins

Ingredienser
 

  • 8,5 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 1 matsked plus 2 teskedar bakpulver
  • ¾ tsk salt
  • 2 dl havre-, soja- eller mandelmjölk
  • 120 g smör, smält
  • 2 st ägg
  • 1 msk vaniljextrakt

Instruktioner

  • Plocka fram ingredienserna.
  • Värm ugnen till 200°C. Smörj 24 muffinsformar eller klä dem med muffinspapper.
  • I en stor skål, kombinera mjöl, socker, bakpulver och salt. Rör om för att blanda ordentligt.
  • I en medelstor skål, vispa ihop havremjölk/sojamjölk/mandelmjölk, smör, ägg och vaniljextrakt tills det blandas.
  • Häll den blöta blandningen i de torra ingredienserna. Använd en sked eller spatel för att blanda ordentligt.
  • Häll upp i smorda eller pappersklädda muffinsformar.
  • Grädda i den förvärmda ugnen i cirka 15 till 20 minuter. Muffinsen är klara när en tandpetare eller kommer ut ren när den sätts in i mitten av en muffins. Ta ut muffinsen ur formen och låt svalna på galler. Servera och njut!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Mjölkfria muffins, Mjölkfria vaniljmuffins

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar