Matbröd med torrjäst – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på matbröd med torrjäst!

Detta är ett enkelt recept på matbröd med torrjäst som jag bakar som limpor.

Detta recept där vi använder torrjäst för att jäsa matbrödet är så enkelt så att om man aldrig har bakat bröd förut, så är detta recept perfekt. Det är så mycket enklare och tro mig, doften av färskt matbröd kommer att göra alla riktigt, riktigt exalterade inför att smaka den första skivan!

Försök att inte knådar ditt matbröd för mycket efter den första jäsningen. Jag brukar knåda och forma min deg på ca 1 minut, sedan går den tillbaka ned i sin skål för att vila, för 2:a jäsningen. När det är färdigjäst sätter jag bara på ugnen och ställer in timern på att baka!

Du vill förvara överblivet bröd i en lufttät behållare, så att du får maximal hållbarhet på ditt matbröd med torrjäst!

Kort sagt så är detta ett perfekt, enkelt matbröd med torrjäst som är riktigt värt att baka!

Ingredienser (2 limpor)

  • 5 dl varmt vatten, cirka 45 grader Celsius
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 msk torrjäst
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja
  • 12 dl till 14 dl mjöl  Du kan använda vetemjöl ELLER vetemjöl special!

Instruktioner

  1. I en stor skål, lös upp 1 msk socker i varmt vatten och rör sedan ner jäst. Låt stå tills jästen liknar ett krämigt skum, ca 5 minuter.
  2. Blanda ner resterande socker, salt och olja i jästen. Tillsätt mjölet 2,5 dl i taget samtidigt som du blandar degen med händerna. För mycket mjöl som tillsätts ger ett torrt bröd, så om du är orolig att du lagt till för mycket, tillsätt lite mer hett vatten tills du får rätt konsistens.
  3. Knåda degen i 7 minuter. Lägg i en väl oljad skål och vänd degen så att den täcks. Täck med en fuktig trasa. Låt jäsa under en kökshandduk tills den fördubblats i storlek, ca 1 timme.
  4. Knåda degen på en plan mjölad arbetsyta i 1 minut och dela på mitten. Forma till bröd och lägg i två smorda brödformar, cirka 23×12 cm i storlek. Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 30 minuter, eller tills degen har jäst 2,5 cm ovanför formarna.
  5. Grädda på 175 grader C i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Pensla med smör när limporna kommit ut, låt svalna en aning och njut!
Matbröd med torrjäst

Matbröd med torrjäst

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på matbröd med torrjäst! Detta är ett enkelt recept på matbröd med torrjäst som jag bakar som limpor.
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 1 t
Total tid 1 t 30 minuter
Portioner 2 limpor

Ingredienser
  

  • 5 dl varmt vatten, cirka 45 grader Celsius
  • 3 msk strösocker
  • 1,5 msk torrjäst
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja eller rapsolja
  • 12 dl till 14 dl mjöl  Du kan använda vetemjöl ELLER vetemjöl special!

Instruktioner

  • I en stor skål, lös upp 1 msk socker i varmt vatten och rör sedan ner jäst. Låt stå tills jästen liknar ett krämigt skum, ca 5 minuter.
  • Blanda ner resterande socker, salt och olja i jästen. Tillsätt mjölet 2,5 dl i taget samtidigt som du blandar degen med händerna. För mycket mjöl som tillsätts ger ett torrt bröd, så om du är orolig att du lagt till för mycket, tillsätt lite mer hett vatten tills du får rätt konsistens.
  • Knåda degen i 7 minuter. Lägg i en väl oljad skål och vänd degen så att den täcks. Täck med en fuktig trasa. Låt jäsa under en kökshandduk tills den fördubblats i storlek, ca 1 timme.
  • Knåda degen på en plan mjölad arbetsyta i 1 minut och dela på mitten. Forma till bröd och lägg i två smorda brödformar, cirka 23×12 cm i storlek. Låt jäsa på nytt under kökshandduk i 30 minuter, eller tills degen har jäst 2,5 cm ovanför formarna.
  • Grädda på 175 grader C i mitten av ugnen i 30-40 minuter. Pensla med smör när limporna kommit ut, låt svalna en aning och njut!
Keyword Matbröd med torrjäst

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning