Matbröd i långpanna – Recept

4.8/5 baserat på 4 betyg

I denna artikel ger jag mitt favoritrecept på matbröd i långpanna!

Gör snabbt, enkelt detta goda matbröd i långpanna. Härligt mjukt och saftigt bröd som är perfekt till exempelvis frukost, mellanmål, kvällsmålet eller utflykten! Skär upp i rutor och njut!

Att baka matbröd i långpanna är riktigt gott, enkelt, och praktiskt. Det mesta gör sig självt och man får så goda matbröd i rutor som är perfekta att frysa in eller toppa med exempelvis smör, ost, paprika, eller andra tillbehör.

Jag älskar att testa en ruta matbröd i långpanna precis när brödet kommer ut ur ugnen. Toppa då med lite smör för en oerhört god stund!

För ett riktigt gott matbröd som dessutom är riktigt trevligt och smidigt att baka tack vare långpannan, så kan jag varmt rekommendera detta härliga recept!

Matbröd i långpanna

Receptet - Så gör du:

Matbröd i långpanna

4.8/5 baserat på 4 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Gör snabbt, enkelt detta goda matbröd i långpanna. Härligt mjukt och saftigt bröd som är perfekt till exempelvis frukost, mellanmål, kvällsmålet eller utflykten! Skär upp i rutor och njut!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme 45 minuter
Totalt 2 timmar
Portioner 1 långpanna

Ingredienser
 

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 25 g färsk jäst
  • 1 nypa salt
  • 2 msk ljus sirap eller honung
  • 11 dl till 11,5 dl vetemjöl

Instruktioner

  • Blanda mjölk och vatten i en kastrull, och värm tills det blir fingervarmt, cirka 37°C.
  • För över mjölkblandningen till en stor bunke och smula ned jästen. Rör om med en gaffel så att jästen löser upp sig.
  • Tillsätt en nypa salt, sirap/honung och vetemjöl ner i bunken. Arbeta till en lätt kladdig men smidig deg. Tillsätt lite mer vetemjöl eller vatten efter behov. Täck över med en kökshandduk och låt jäsa i 50 minuter.
  • Smörj en långpanna med de ungefärliga måtten 30×40 cm med rapsolja.
  • Tillsätt degen direkt ner i långpannan, och fördela ut den jämnt över hela långpannan med mjölade händer. Täck över med kökshandduk och låt jäsa ytterligare 50 minuter. Sista 10 minuterna av jäsningen, sätt ugnen på 225°C.
  • Snitta upp degen i rutor i trevlig storlek och toppa degen med lite vetemjöl som strös ovanpå.
  • Baka matbrödet i mitten av ugnen i cirka 20 min.
  • Ta ut ur ugnen och låt gärna brödet svalna på galler.
  • Färdigt! Njut av ditt matbröd i långpanna!
Måltid Frukost, Smårätter
Kök Svenskt
Nyckelord Matbröd i långpanna

1 kommentar

  1. 5 stars
    Det är mannen som bakar och jag letar grundreceptet i detta fall så använde min man riven morot och riven ost det som fans i kylen. Det blev så fantastiskt gått, moroten gör brödet saftigt och osten(Präst)i det fall.Det satte god smak och det rann snålvatten ur munnen innan vi hade smakat på brödet. Himmelkt. Tack så mycket 🍞🍞🍞🍞🍞ger vi dig. Kram

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar