Köttfärssås utan tomater – Recept

4.6/5 baserat på 5 betyg

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på köttfärssås utan tomater!

Detta är en köttfärssås utan tomater, som blir utsökt god, och vit istället för röd i färgen. Testa gärna!

För mig har köttfärssås fram till nyligen varit förenat med tomater, men inte längre. Jag smakade nyligen på en köttfärssås utan tomater, kallad vit bolognese, som jag tycker var otroligt god. Ett bra alternativ när man inte vill ha tomater i sin köttfärssås.

Hoppa över tomaterna till förmån för grädde. Vad du får är en rik, krämig sås som ingen kommer att kunna motstå.

Smaken är fortfarande underbart rik, men ändå väldigt annorlunda från en traditionell tomatbaserad köttfärssås. Kort sagt så rekommenderar jag denna köttfärssås utan tomater!

Köttfärssås utan krossade tomater

Receptet – Så gör du:

Köttfärssås utan tomater

4.6/5 baserat på 5 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

Pinterest Facebook Skriv ut receptet
Detta är en köttfärssås utan tomater, som blir utsökt god, och vit istället för röd i färgen. Testa gärna!
Förberedelser 15 minuter
Tillagning 1 timme
Totalt 1 timme 15 minuter
Portioner 4 personer

Ingredienser
 

  • 1 kg köttfärs
  • 1 st gul lök
  • 1 st morot
  • 1 st stjälkselleri
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin (valfritt)
  • 1 msk rosmarin
  • 1 msk timjan
  • 1 dl kycklingfond
  • 5 msk parmesanost

Instruktioner

  • Finhacka morot, lök, selleri och vitlök.
  • Hetta upp en stor stekpanna eller kastrull med höga sidor och tillsätt grönsakerna samt olivoljan. Krydda med salt och peppar.
  • Låt fräsa lätt i 5-7 minuter, tills grönsakerna är mjuka, men inte brynta.
  • Tillsätt köttfärsen och rör om. Stek tills allt har fått färg och är genomstekt, cirka 15 minuter.
  • Tillsätt det vita vinet till pannan och reducera sedan vinet till hälften.
  • Krydda igen med salt och peppar, tillsätt sedan grädde, och örter. Täck för och låt puttra i upp till 20 minuter.
  • Tillsätt tillräckligt med kycklingfond så att inget fastnar i pannan och såsen är lös och krämig.
  • Blanda noggrant och smaka av med salt och peppar.
  • Om det behövs kan du späda ut köttfärssåsen med mer kycklingfond, eller låta puttra utan lock för att låta tjockna.
  • Servera med din favoritpasta!
Måltid Huvudrätt, Sås
Kök Svenskt
Nyckelord Köttfärssås utan krossade tomater

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar