Knäckig björnbärspaj – Recept

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på knäckig björnbärspaj!

Björnbär. Saftiga, mjuka, och sprängfyllda med en syrlig sorts sötma. Otaliga dagar under mina somrar har tillbringats på gården där jag har plockat dessa förtjusande, ätbara juveler. Med detta recept på knäckig björnbärspaj kommer björnbären verkligen till sin rätt.

Kan göras med både färska och frysta björnbär.

Det enklaste och godaste receptet på knäckig björnbärspaj som man kan göra. En björnbärspaj med knäckig topping, alla bara älskar den här pajen!

Björnbär är några av de sista bären vi kan plocka varje år. Säsongen börjar med jordgubbar och röda vinbär, fortsätter med krusbär, hallon och blåbär och avslutas på ett ungefär med björnbär.

Björnbärspajer har något uppfriskande, då bären sitter på en intensiv smak som inte ges av tunga ingredienser som tung grädde eller smörkräm, utan av naturen så att säga. Den rena, naturliga sötman och syrligheten hos bären som modereras av den himmelska, tröstande knäcken, verkar vara nästan allas favorittyp av pajskorpa.

En sak som jag känner att jag måste nämna innan jag börjar göra pajen är pajformen du använder. En vanlig pajform är nog bäst och om det är det du har så använd den!

Ingredienser (8 bitar)

  • 500 g björnbär, färska eller frysta
  • 0,5 dl socker (strö- eller syltsocker)

Knäckig smuldeg

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl ljus sirap

Instruktioner

  1. Förvärm ugnen till 180° grader Celsius.
  2. Smöra en pajform, ca 22-26 cm i diameter. Blanda ihop björnbären med 0,5 dl socker och lägg i pajformen.
  3. Blanda strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver i en skål.
  4. I en kastrull, blanda smör och ljus sirap och låt smälta under omrörning.
  5. Kombinera skålen med havregrynsblandningen tillsammans med smöret och blanda.
  6. Bred ut smeten över björnbären i pajformen i ett jämnt lager.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills ytan har fått fin gyllenbrun färg.
  8. Kan serveras varm eller kall, förvaras i kylen.
  9. Njut! Jättegott med vanilljglass eller vaniljsås.
Knäckig björnbärspaj

Knäckig björnbärspaj

I denna artikel ger jag mitt bästa recept på knäckig björnbärspaj. Björnbär. Saftiga, mjuka, och sprängfyllda med en syrlig sorts sötma. Otaliga dagar under mina somrar har tillbringats på gården där jag har plockat dessa förtjusande, ätbara juveler. Med detta recept på knäckig björnbärspaj kommer björnbären verkligen till sin rätt.
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 40 minuter
Portioner 8 portioner

Ingredienser
  

  • 500 g björnbär, färska eller frysta
  • 0,5 dl socker (strö- eller syltsocker)

Knäckig smuldeg

  • 175 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 3 dl havregryn
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl ljus sirap

Instruktioner

  • Förvärm ugnen till 180° grader Celsius.
  • Smöra en pajform, ca 22-26 cm i diameter. Blanda ihop björnbären med 0,5 dl socker och lägg i pajformen.
  • Blanda strösocker, salt, havregryn, vetemjöl och bakpulver i en skål.
  • I en kastrull, blanda smör och ljus sirap och låt smälta under omrörning.
  • Kombinera skålen med havregrynsblandningen tillsammans med smöret och blanda.
  • Bred ut smeten över björnbären i pajformen i ett jämnt lager.
  • Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter, eller tills ytan har fått fin gyllenbrun färg.
  • Kan serveras varm eller kall, förvaras i kylen.
  • Njut! Jättegott med vanilljglass eller vaniljsås.
Keyword Knäckig björnbärspaj

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Kategorier för vidare läsning

hemmanytt logo

Redaktionens produktfavoriter!

Innehåller reklamlänkar.

Få våra senaste nyheter direkt till din e-post!

Prenumerera gratis på vårt nyhetsbrev och få de senaste artiklarna direkt till din e-post.

Vi delar givetvis aldrig din mejladress med någon annan.

Mer läsning