Klassiska kolabollar – Recept

4.9/5 baserat på 7 betyg

I denna artikel delar jag med mig av mitt bästa recept på kolabollar!

För att göra dessa goda kolabollar använder jag dulche de leche. Det hittas i matbutiken och är gjort genom att man långsamt har kokat mjölk och socker tillsammans. Detta ger den goda kolasmaken som vi använder i detta recept!

Dulce de leche!

Precis som kokosbollar så är kolabollar enkla att göra. Kolabollar skulle jag nog ändå säga är ännu godare. Jag är ett stort fan så min åsikt är partisk.

Släng med 1 msk kallt kaffe om du vill för en ton av kaffe i kolabollarna! Jag tycker det blir riktigt gott men kanske lite “vuxnare”.

När du formar kolabollarna, rulla dem omedelbart i kokos. Detta kommer att hjälpa kokosen att fästa mycket väl vid smeten. Ett annat alternativ kan vara att använda kakaopulver eller pralin.

Det fina med det här receptet/guiden är att du inte behöver vara en mästerkock i köket för att göra dem. Det låter alla utforska sin kreativitet, vilket är något jag älskar. Dessutom kräver de bara några få ingredienser, alla läckra, en stor skål och en spatel (eller så kan du använda händerna om du föredrar det), och du kan i stort sett göra dem och äta dem direkt.

Jag föreslår fortfarande att dessa kolabollar får stå i kylen ett tag innan de äts. Detta hjälper till att blanda och förstärka alla magnifika smaker. Eller det är åtminstone vad jag vill tro.

Receptet – Så gör du:

Klassiska kolabollar

4.9/5 baserat på 7 betyg

(Klicka på stjärnorna för att lämna ett betyg)

I denna artikel delar jag med mig av mitt bästa recept på kolabollar!
Förberedelser 5 minuter
Tillagning 25 minuter
Totalt 30 minuter
Portioner 16 kolabollar

Ingredienser
 

  • 5,5 dl havregryn
  • 1,5 dl dulce de leche
  • 80 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 10 msk kokos (till att rulla i)
  • 1 msk kallt kaffe (frivilligt)

Instruktioner

  • Ställ fram smöret så det är rumstempererat. Vänta om det krävs (10 min).
  • Plocka fram en skål och blanda alla ingredienserna förutom kokosen med en spatel, och sedan en stavmixer. En msk kallt kaffe är frivilligt men ger lite vuxnare smak.
  • Låt din kolabollssmet stå i kylen i 15 minuter. Detta är för att den ska vara enklare att rulla i nästa steg.
  • Forma kolabollarna och rulla dem sedan direkt i kokos. Placera i en skål, tallrik eller plåt och ställ in i kylen innan du serverar dem (de är godast då)!
  • Njut av dina kokosbollar!
Måltid Efterrätt
Kök Svenskt
Nyckelord Kolabollar

1 kommentar

Lämna en kommentar

Valfritt: Lämna ett betyg som del av kommentar (Klicka på stjärnorna)




Vänligen ange din kommentar!
Vänligen ange ditt namn här

Frida Jakobsson
Frida Jakobsson
Frida är redaktör här på Hemmanytt. En självlärd och nyfiken hem- och matfantast som har som mål att skriva användbara och inspirerande artiklar som gör att man vågar prova något nytt!

Kategorier för vidare läsning:

Dela gärna artikeln om du gillade den!

Relaterade artiklar